Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 21. juni 2006 kl 22.30 Inside offside: Drøm vs virkelighet

Fotball og rasisme

Mohaned Al-Jafari flyttet til Finland for å bli fotballspiller. (Foto: NRK)
Mohaned Al-Jafari flyttet til Finland for å bli fotballspiller. (Foto: NRK)
Flere europeiske land har samarbeidet om å lage en programserie om fremmedfrykt på fotballbanen. Det er blitt til en variert serie der vi møter ulike mennesker med minoritetsbakgrunn. Felles for dem alle er deres lidenskap for fotballen.

Programserien Inside/Offside er initiert av Intercultural Program Group og handler om fotballentusiaster. Men den handler også om flerkulturelle problemstillinger og rasisme.

Mange unge med minoritetsbakgrunn bruker fotball som en mulighet til å "komme seg fram", noe de også klarer hvis de er flinke nok. Rike europeiske klubber kjøper dyktige spillere med annen etnisk bakgrunn. Men dermed kan også fotballbanen bli en arena for rasisme.

I de fem programmene møter vi fotballtalenter fra Finland, Norge, Spania, Nederland og Kroatia. Alle har minoritetsbakgrunn og varierende suksess på fotballbanen.

I kveld
Mohaned Al-Jafari (24) er palestiner fra Jordan. Han kom til Finland for om lag ett år siden for å besøke sin søster og bror. I dag bor han i landet, er gift, stefar til en liten jente og jobber som rengjøringsassistent for å brødfø familien.

Fotball har vært hans store lidenskap siden han var barn, og drømmen er å bli en profesjonell fotballspiller. I Europa håpet han at denne drømmen skulle bli virkelighet, men det ble vanskeligere enn han forventet.

Likevel trener Mohaned hardt og prøver å finne et godt fotballag som vil ta imot ham. Han prøvespilte med ett lag hvor treneren var villig til å la ham spille, men spillerne godtok ham ikke. Det er få profesjonelle lag i Finland, og på grunn av fordommer er Mohaned nå tvunget til å ta viktige valg for framtiden.

PS. Onsdag 7. juni sendes det norske bidraget i Migrapolis kl. 22.30. Det handler om fotballspilleren Freddy dos Santos og Vålerengas kamp mot rasisme.

Co-produksjon fra EBU (2006)
Bidragsytere: Finland, Norge, Spania, Nederland og Kroatia
Produsent: Frans Jennekens/IPG-gruppen
Kontaktperson i NRK: Anne Ardem, tlf. 23 04 62 28
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18/988 588 80
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no