Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 23. august 2001 kl 20.25 Hår: Tapt og funnet

Med og uten hår


Hvordan er det å gå rundt med en spesialtilpasset, håndknyttet tupé fra Asia? Er det tabu eller status? I det andre programmet om sammenhengen mellom hår og identitet før og nå, møter vi blant andre Vidar Slind som bestiller sitt nye hår hos frisøren.

Vidar har bestemt seg for å skaffe seg tupé. I programmet får vi ta del i hans forventninger før og reaksjoner etter at månen er dekket og den nye tilværelsen tar til.

Kvinnens pryd
Håret er kvinnens pryd, sies det, men for Kari har det vært et evig problem. Hun har sykdommen Alopecia universalis og har store deler av livet manglet både hodehår og kroppshår.

Hver dag setter hun på seg håret. Hun viser seg aldri uten parykk offentlig, og noen ganger orker hun ikke engang vise seg skallet for mannen sin.

I dette programmet har hun valgt å la seerne ta del i sin hverdag både med og uten hår.

Hårets historie
Håret har gjennom hele historien vært viktig for å vise hvem vi er eller hvem vi ønsker å være. På 16- og 1700-tallet kunne man plasseres på rangstigen etter hvor høy parykk man hadde. På 1100-tallet mente man at håret var djevelens yndlingsskjulested. Allerede 3000 år f.Kr. var håret langt og kunstferdig arrangert med krøller i pannen, så krølltangen må ha vært i bruk allerede den gang.

Det å ikke ha hår har alltid vært et problem. En av de eldste oppskriftene mot håravfall stammer fra 4000 år f.Kr. Kuren bestod av dadler, hundepoter og eselhover pulverisert og kokt i olje. Dette skulle så masseres kraftig inn i hodebunnen.

I mange kulturer har håret en egen kraft. Enkelte hinduasketer oppfatter sine filtrede hårlokker som vitalånden. Ingen må være i nærheten av eller berøre dem.

Hva er hår i Norge i dag? Har det en kraft? Gir det status? Kan det si noe om hvem vi er eller ønsker å være? Dette er spørsmål som reises i de to programmene om hår, "Noe som passer for meg" og "Tapt og funnet" - begge signert Gry Kårstad og Linn Therese Amundsen.

Dokumentar fra NRK kulturavdelingen
Ved Gry Kårstad og Linn Therese Amundsen
Prosjektleder: Hanne Hoel
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53

Bilder
1. Vidar Slind har bestemt seg for å skaffe seg tupé. (Foto: Linn Therese Amundsen)
2. Kari lar oss ta del i sin hverdag - både med og uten hår. (Foto: Linn Therese Amundsen)