Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 20. mars 2010 kl 23.15 Dagens dokumentar: Hørsel etter et liv i stillhet

Et liv med lyd

Ekteparet Sally og Paul har levd sammen som døve, men nå gjør de en operasjon så de kan høre. ( FOTO: HBO)
Ekteparet Sally og Paul har levd sammen som døve, men nå gjør de en operasjon så de kan høre. ( FOTO: HBO)
Denne filmen er en kjærlighetshistorie om ekteparet Sally og Paul som har lært hverandre å kjenne gjennom en verden av stillhet. De gjennomfører begge en risikabel hørselsoperasjon i en alder av 65 år. Vi følger dem i prosessen fra det første kirurgiske inngrepet blir gjort til de opplever å høre lyder.

Som barn gikk de på samme døveskole, og da de møtte hverandre igjen flere år senere, ble de raskt forelsket, giftet seg og fikk barn.

Sammen kjempet de seg gjennom den stigmatiseringen de døve ofte opplever, og i felleskap måtte de takle de mange utfordringene de sto overfor som døve foreldre til tre hørende barn. De to fant måter å kommunisere på som fungerte for alle parter.

Risikable operasjoner
Det er derfor helt naturlig for Sally og Paul at de er sammen om å ta en viktig avgjørelse, nemlig å gjennomgå en risikabel operasjon for å kunne høre. Operasjonene skal gjøres tett opp til hverandres, og Sally skal først i ilden. Hun må gjennom en tre timer lange operasjon der kirurgen plasserer små "mikrofonkabler" i øret.

Både Sallys og Pauls operasjon anses som vellykket, og det tar vel en måned før øreimplantatet tilpasser seg. Det er en spennende tid med fysisk ubehag.

Ny verden
Paul og Sally skal nå venne seg til å høre lyder, og erkjennelsen av at de endelig kan høre, resulterer i mange følelsesladde øyeblikk. De skrur av og på lysbrytere – bare for å høre lyden av det lille kneppet. Sally stryker på veggene og spyler ned i toalettet, fullstendig oppslukt av lydene fra disse hverdagslige tingene. Paul elsker den automatiske bilvasken, og han vasker bilen daglig, for han får ikke nok av lydene i bilvaskemaskinen.

Frustrasjoner
Men den nye tilværelsen blir også en tid full av utfordringer. Paret sliter med å skille lyder fra hverandre, og noen ganger klarer de ikke å forstå hva folk sier til dem, uten å lese på leppene slik de er vant til. Med dette følger mange frustrasjoner, for i praksis må Paul og Sally lære seg å snakke og forstå språket på nytt.

Det er Sallys og Pauls datter, Irene Taylor Brodsky som har laget denne filmen. Det er en dypt personlig erindring om foreldrenes reise inn i en verden av lyd.

Filmen er sendt tidligere.

Amerikansk dokumentar
Produsert av HBO Enterprises (2008)
Originaltittel: Hear and Now
Regi og manus: Irene Taylor Brodsky
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf: 911 64 716/ 23 04 40 79
Publikum bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900