Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 1. september 2005 kl 19.55 Hurtigruten 365

Et år med Hurtigruten


I storm og stille langs verdens vakreste kyst seiler MS "Midnatsol" trofast innom 35 stoppesteder fra Bergen til Kirkenes og tilbake. Hver dag hele året. Om bord er det et lite samfunn som jobber, lever, krangler og ler sammen. Målet er at passasjerene skal få en best mulig opplevelse. I høst får tv-seerne bli med på seilasen.

"Hurtigruten 365" er en dokumentarserie på 20 episoder om livet om bord i hurtigruteflåtens nyeste skip: MS "Midnatsol". I høst kommer ni episoder, mens de resterende 11 kommer i januar 2006. Vi blir kjent med besetningen til de to kapteinene, Herodd Widding og Arild Hårvik. Vi følger mannskapets daglige gjøremål på brua, i maskinrommet, restauranten, baren og lugarene.

NRK har fått full redaksjonell og journalistisk frihet under opptakene. Det betyr at kapteinene kun har kunnet si stopp under livstruende situasjoner.

- Vi har gått noen runder med kapteinene, men de har ikke stanset opptakene på noe tidspunkt under innspillingen, sier prosjektleder Siw Winther.

Ett år i besetningens liv
MS "Midnatsol" har et mannskap på nærmere 200 personer fordelt på to skift. Vi blir best kjent med 12 av dem. Vi følger blant annet ungjenta Renates kamp for å møte sjefens krav og beholde jobben sin, og fargerike reiseleder Unnis jobb med å utvikle "mirakelreisen" – et helt nytt konsept for Hurtigruten. Sindige Tormod får en spennende jul da han skal bli bestefar for første gang.

Litt ut i serien har en av besetningen en alvorlig ulykke på jobb og en annen får et tilbakefall av sykdom som bekymrer alle kollegene. Tv-seerne vil kunne leve, le og gråte med menneskene om bord gjennom et helt år av livet deres.

Dramatisk år
Opptakene startet i august 2004 og ble avsluttet i august 2005. Dette var et dramatisk år for Hurtigruten på mange måter. Flåten ble truet av konkurs, oppsigelser og tap av konsesjon.

MS "Midnatsol" holdt på å forlise ved Stadt på vinteren, og kun klokskap og erfaring fra mannskapet gjorde at en katastrofe ble avverget.

Første episode
Kaptein Herodd Widding er på vakt, og MS "Midnatsol" legger ut fra Bergen på den 11 dagers rundturen til Kirkenes og tilbake. Vi får vårt første møte med besetningen om bord.

Hurtigruten er lagt ut på anbud, og det må innskjerpes på alle kanter for at selskapet skal overleve. Hotellsjef Ronny synes ikke Renate servitør gjør en god nok jobb, og Renate frykter for hva som vil skje med henne. Vil Hurtigruten overleve i framtiden, og vil Renate få fortsette i stillingen?

Se portrettbeskrivelser under lenken "Her er mannskapet" nederst på denne siden.


Egenprodusert dokumentarserie
NRK Fakta/Kultur
Produksjonsleder: Siw Winther
Kommentar: Jan Dalchow
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden 23 04 98 41/909 55 364MER INFO:
  • Her er mannskapet