Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 5. februar 2005 kl 22.20 Fakta på lørdag: Min store barneflokk

"Mor Teresa" i California

Susan Tom er eksemplet på at det er mulig å velge seg sin egen familie – og lykkes med det. (Foto: Transit Films)
Susan Tom er eksemplet på at det er mulig å velge seg sin egen familie – og lykkes med det. (Foto: Transit Films)
Først var hun alenemor med to egne sønner, men Susan Tom valgte seg en større familie etter skilsmissen. Hun ble etter hvert mor også til 11 adopterte barn – flere av dem handikappede – i Fairfield, California. Kveldens dokumentar vant publikumsprisen og prisen for beste regi ved filmfestivalen i Sundance, 2003.

Filmen handler både om Susans 11 adpoterte barn, som alle har helt spesielle behov, og innsatsen hun gjør for sin emosjonelt forstyrrede tenåringssønn. Med minimalt av offentlig hjelp klarer Susan å styre et hus fullt av liv og røre. En situasjon som i blant utarter til kaos, mest fordi barna sliter med alt fra genetiske sykdommer til manglende lemmer.

Respekt gjennom aksept
Susan legger vekt på å at barna blir gitt mulighet til å godta sitt handikap overfor seg selv. Hun vet at trivsel er avhengig av aksept, og de fleste av barna hennes trives utrolig bra.

Men da Susans 15 år gamle sønn som lider av bipolar disorder og fibromyalgi, truer et av søsknene på livet, blir hun satt kraftig på prøve.

Så skjer det fatale at et av barna dør helt uventet. Dokumentarfilmen følger familien Tom videre gjennom dens mest krevende år så langt.

Menneskelig drama
"En enestående dokumentarfilm om en kvinne og familien hun har valgt seg. Det menneskelige drama som utspilles mellom familiemedlemmene – glede, raseri, sorg, urealistiske forhåpninger – blåser omtrent det meste innen fiksjonsdrama av banen," skrev nyhetsbyrået APs anmelder fra filmfestivalen i Sundance.

Kanadisk dokumentar (2003)
Originaltittel: My Flesh and Blood indis and Beauty Queens
Produsert av: JenniferChaiken in association with HBO/Cinemax Documentary Films
Kontaktperson i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64, gunilla.gaarder@nrk.no
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57