Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 23. juni 2002 kl 18.30 Herfra til evigheten: Ett år i La Paz

Ett år blant gatebarn i Bolivia

Marianne Rønning Torkelsen og Ole Jakob Løland skal bo et år med de tidligere gatebarna på Alalay-barnehjemmet i La Paz i Bolivia (Foto: Jon Anton Brekne)
Marianne Rønning Torkelsen og Ole Jakob Løland skal bo et år med de tidligere gatebarna på Alalay-barnehjemmet i La Paz i Bolivia (Foto: Jon Anton Brekne)
To 19-åringer reiser rett fra russefeiring i trygge Hønefoss til livet på gata i Bolivias hovedstad La Paz. ”Herfra til evigheten” følger Marianne Rønning Torkelsen og Ole Jakob Løland på deres første møte med en tøffere virkelighet enn den norske.

Kjell Erik Moen og fotograf Jon Anton Brekne tar seerne med ut på gata i La Paz, der barn sover i pakkesker på fortauet, og lar oss møte to norske ungdommer som er blitt voksne fortere enn de kanskje hadde tenkt.

De var selvfølgelig forberedt før de dro. De hadde tross alt meldt seg som frivillige til Strømmestiftelsens ”Act Now”-program. En ordning hvor unge mennesker får jobbe som frivillige i et av arbeidene som Strømmestiftelsen støtter rundt om i verden. For Marianne og Ole Jakob ble det Alalay-barnehjemmet i La Paz i Bolivia. De skal være der i ett år.

Et sjokk
Det ble et sjokk for dem å møte livet blant gatebarna i La Paz. Den fattige delen av Bolivias hovedstad vokser i ekspressfart. Landet er allerede det fattigste på det amerikanske kontinentet, og det hjelper lite at mineralene de produserer plutselig er blitt dumpingpriset på verdensmarkedet. Bolivia er et fjelland med karrig jord, og gruvedrift har vært en av landets viktigste inntekstskilder. Nå stenges gruvene i hopetall, samfunn legges øde og arbeiderne og deres familier flytter til storbyen, på jakt etter en jobb og et bedre liv.

Alt for ofte ender familiene i fattigdom og alkoholisme i stedet. Barna ender opp på gata med sniffekluten som bestevenn. En regner med at det finnes så mange som 75.000 gatebarn, bare i La Paz. Til en slik hverdag kommer Marianne og Ole Jakob, fra en oppvekst med alt de kan ønske seg hjemme i Hønefoss. De er ute på gata minst en gang i uka for å komme i kontakt med gatebarn. Resten av tiden jobber de på barnehjemmet, hvor omkring 300 barn har fått muligheten til å starte livet på nytt.

Om ”Herfra til evigheten”
- Alle sier at vi nordmenn er blitt så rike og mette at vi ikke bryr oss lenger. Vi ville sjekke om det er sant. Vi ville finne dem som brenner for noe annet enn bensinprisen og neste lønnsoppgjør, forteller programleder Kjell Erik Moen og fotograf Jon Anton Brekne.

Og fant dem gjorde de. I Uganda, i India, Bolivia, Chicago, Thailand og Mocambique, i Oslo og på Lista. Resultatet er blitt en knallsterk serie om nordmenn som lever helt spesielle liv – og som gjør det fordi de drives av trangen til å gjøre noe for andre mennesker.

- Dette er folk som selger gård og grunn og reiser til andre siden av jordkloden. Vi andre snakker om at vi så gjerne skulle gjort noe med elendigheten i verden. Disse folka gjør det, sier programskaperne.

Men hva får dem til å gjøre det? Og hva er det de faktisk gjør? Det er spørsmålene serien ”Herfra til evigheten” prøver å finne svar på.

Egenprodusert dokumentar
Ved Kjell Erik Moen (programleder) og Jon Anton Brekne (fotograf)
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1 Marianne Rønning Torkelsen og Ole Jakob Løland skal bo et år med de tidligere gatebarna på Alalay-barnehjemmet i La Paz i Bolivia (Foto: Jon Anton Brekne)
2 Kjell Erik Moen og Jon Anton Brekne (bakerst t.h.) besøker Marianne Rønning Torkelsen i søndagens ”Herfra til evigheten” (Foto: Jon Anton Brekne)