Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 28. november 1999 kl 18.30 Newton

Newton (ttv)

NRK1 søndag 28. november kl 18.30
Newton (13:16)

Magnus flyr F16

I dag skal Magnus opp i et F-16 jagerfly. Og det er ikke småtteri! På forhånd har han vært gjennom en lang og grundig legeundersøkelse der legen har funnet ut om kroppen hans ville tåle den voldsomme påkjenningen.
F-16 går nemlig med supersonisk hastighet, dvs at man kjører fra lyden etter at lydmuren er passert. Og det Magnus kan risikere der oppe, er at G-kreftene herjer kroppen hans. Han kan få tunnelsyn, bli kvalm, miste bevisstheten...
Alt dette kommer Magnus til å fortelle om etter å ha fløyet Norge rundt på et par timer.
F-16 er et kampfly. Men Magnus lurer på hvorfor Norge har kampfly som er så dyre, og som stadig må vedlikeholdes. Vi er jo ikke i krig.

Musikk og arkeologi
Hva er egentlig lyd, og hvordan oppstår lyd? Magnus har satt seg til pianoet og lar fingrene leke over tangentene mens han snakker med en pianostemmer om hvordan det kommer lyd ut av et instrument.
Newton tar denne gang også opp arkeologi. Vi følger Magnus som graver fram et gammelt sverd, tar det med til en arkeolog og får svar på hvorfor det er viktig at noen bokstavelig talt børster støv av fortiden vår. Med de minste og fineste pensler.

Arild i Amazonas
Arild i Amazonas treffer i dag tre indianerjenter som sminker og pynter seg med naturens knallrøde fargestoff fra annatto-planten. Du vet sikkert ikke at det samme fargestoffet får vi i oss gjennom f. eks. ost og godterier.
I dagens sending blir det også konkurranse, den faste spalten \"Visste du at\" og mye smågodt.

NRK1 søndag kl 18.30

Egenprodusert populærvitenskapelig program fra Barneredaksjonen i NRK1
Programleder: Magnus Dehli Vigeland
Regi: Trond Storaa