Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 14. september 2004 kl 19.55 Myter

Arrogante leger og snille sykepleiere

Bak fra v. Erik Wist, Stine Skorpen, Tore Skoglund og Knut E. Schrøder. Foran fra v: Ingrid Evertsen, Barthold Wonen og Bente Træen (Foto: Frank Ludvigsen)
Bak fra v. Erik Wist, Stine Skorpen, Tore Skoglund og Knut E. Schrøder. Foran fra v: Ingrid Evertsen, Barthold Wonen og Bente Træen (Foto: Frank Ludvigsen)
Legen er arrogant, overarbeidet og kan ikke si unnskyld. Sykepleieren er en engel som gir omsorg og passer på pasientene. Dette sier folk på gaten når de blir bedt om å beskrive de hvite menneskene på sykehuset. I kveld skal leger og sykepleiere få avkrefte eller bekrefte mytene om seg selv hos Tore Skoglund i studio i Tromsø.

Legene Erik Wist og Barthold Wonen og sykepleieren Stine Skorpen kommer. Det samme gjør sykehusdirektør Knut E. Schrøder som kan fortelle at det er de tøffeste som blir kirurger. Det kreves spisse albuer og tilgjengelighet til enhver tid. Dette er jevnt over lite forenlig med mann og barn, og kvinner velger vekk de mest prestisjefylte titlene. Profesjonsstriden har forsterket inntrykket av arroganse.

"Rekk meg tangen, søster"
Men hvor sanne er historiene om hva som skjer i bøttekottene på nattevaktene? Er det slik at sykepleieren forelsker seg i legen, og at blikkene over munnbindene ofte fører til disse heftige møtene? Psykolog Bente Træen kan i så tilfelle forklare hvorfor.

Ingrid Evertsen, som representerer folkedypet, er ikke fornøyd med selvbildet til legene. – De syns selv de er så viktige der de går rundt med mappene under armen og tresko til 2000 kroner. Kan de noe annet enn å gå rundt og gjøre seg til, så kommer de i Norge rundt! Bare du skal ta en pirquet kan du regne med å bli feilbehandlet, raser hun.

Kabaretgruppen Asbjørnsen & Joh kommenterer mytene på sin særegne måte. Vi får møte sykepleiere som fikk seg litt av en skuffelse da de oppdaget at yrkeslivet ikke var som på "Akutten".

Om serien
Etter vinterens suksess med "Myter" om de forskjellige landsdelene, er nå Tore Skoglund tilbake med en ny serie. Denne gangen handler det om yrkesgrupper. "Myter" skal på en humoristisk og uhøytidelig måte belyse mytene om folk i noen av de mest kjente yrkesgruppene våre. Felles for yrkesgruppene som er valgt ut er at de alle er yrker vi er avhengige av.

Gjestene er også av det humoristiske slaget, og har som oppgave å bekrefte eller avkrefte mytene om seg selv. En "ekspert" på yrkesgruppen vil også være til stede i hvert program for å forklare hvorfor de er blitt som de er blitt.

Ordet "myte" kommer fra det greske ordet "mythos", og betyr muntlig fortelling. Myte er en folkelig oppfatning om typiske karaktertrekk hos en bestemt gruppe. Mytene er mange, de er gamle og de kan være usanne.

Egenprodusert underholdning fra Program riks, Tromsø
Programleder: Tore Skoglund, tlf: 91 30 11 47
Prosjektleder: Beate Hårstad Jensen, tlf: 77 66 12 07
Pressekontakt: Inger Larsen tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78