Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 6. juni 2008 kl 23.15 Detektimen: Kalde spor

Sporene fra Srebrenica

Siste episode med Peter Boyd (Trevor Evc, t.v.) og teamet hans i Detektimen (Kalde spor). (Foto: BBC Worldwide)
Siste episode med Peter Boyd (Trevor Evc, t.v.) og teamet hans i Detektimen (Kalde spor). (Foto: BBC Worldwide)
En dna-prøve i forbindelse med en bilulykke i England setter Peter Boyd og teamet på sporet av et kaldblodig mord begått i Srebrenica under krigen på Balkan.

I løpet av noen julidager i 1995 skjedde den brutale massakren i Srebrenica. I ettertid fikk flere overlevende herfra flyktningestatus både i Norge og i Storbritannia. Men enkelte av dem som var med på myrderiene, har også klart å gjemme seg som flyktninger i Vest-Europa.

Med kaldt blod
Sporene fører tilbake til et bakholdsangrep langs en veistrekning utenfor Srebrenica sommeren 1995. En mor skilles fra sin lille sønn, og hun vet at hun ikke kommer til å se ham igjen i live – med mindre hun går etter ham.

Scenene fra denne episoden av Kalde spor – som er den siste i serien med Peter Boyd og teamet hans – vil få mange til å spørre seg hva slags hat som kan ligge bak kyniske drap på barn.

Boyd setter alt inn på å rive masken av eventuelle forbrytere som sto bak denne grusomme hendelsen og skjuler seg bak sin flyktningestatus på britisk jord. En større narkotikahandel som involverer folk fra krigen på Balkan, fører til en avgjørende vending i saken.

Om serien
Den kritikerroste BBC-serien "Kalde spor" (Waking the Dead) er blant Storbritannias mest populære serier og vant den internasjonale Emmy-prisen for beste dramaserie i 2004.

Utviklingen innen kriminalteknikk og psykologisk analyse har i vår tid revolusjonert politiets etterforskningsmetoder. Etterforskerne kan gjøre gjennombrudd i saker som har ligget uløst i tiår. Når nye vitenskapelige landevinninger og opplysninger muliggjør det, vil spesialgruppen for uløste kriminalsaker gjenåpne etterforskningen. Enheten har sitt hovedkvarter i London.

Foruten førsteinspektør Peter Boyd, spilt av Trevor Eve, består spesialenheten av psykologieksperten av Grace Foley (Sue Johnston), patologen Eve Lockhart (Tara FitzGerald) samt etterforskerne Spencer Jordan (Wil Johnson) og Stella Goodman (Felicite du Jeu).

Britisk kriminalserie (2007)
Originaltittel: Waking the dead, series 7
Kveldens episode: Pieta
Produksjon: BBC Worldwide
I hovedrollene: Trevor Eve (Peter Boyd), Sue Johnston (Grace Foley), Tara FitzGerald (Eve Lockhart), Felicite du Jeu (Stella Goodman), Wil Johnson (Spencer Jordan)
Kontaktperson Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no