Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 6. august 2000 kl 22.00 Fortidens framtid

Fortidens framtid (t)


NRK1 søndag 6. august kl 22.00
Fortidens framtid (1:3)

Historiens magi

Den prisbelønte BBC-serien \"Fortidens framtid\" ble lovprist i britisk presse som et mesterverk, en fengslende, litt mystisk og også morsom beretning om fortidens makt og gamle og nye verdier på kollisjonskurs. Rollelisten er befolket av sterke navn som Liam Cunningham, Lindsay Duncan og Emilia Fox.

Dramatikeren og filmskaperen Stephen Poliakoff står bak denne tredelte dramaserien, som vant Prix Italia i fjor.

Handlingen utspiller seg i et klassisk engelsk herskapshus i London. Huset rommer et enormt bibliotek av unike gamle fotografier som pleies med altoppslukende interesse og kjærlighet av museets sjef Marilyn Truman (Lindsay Duncan) og hennes fire assistenter.

Da huset blir kjøpt opp av den amerikanske forretningsmannen Christopher Anderson (Liam Cunningham), er det duket for konflikter. Han har nemlig planer om å starte en moderne handelsskole i huset, og akter å kvitte seg med hele fotosamlingen.

Redningsaksjon
Marilyn er fast bestemt på å redde den uerstattelige samlingen, som består av mer enn ti millioner fotografier. Hvert av bildene har sin helt spesielle historie å fortelle - historier om levd liv, om kjærlighet, smerte og gåtefulle hendelser.

Motvillig lar Anderson seg overtale til å bli med på en omvisning i museet. Sammen med den eksentriske bibliotekaren Oswald Bates (Timothy Spall) gjenskaper Marilyn ved hjelp av bildene et par medrivende historier, en av dem med forbindelser til Andersons egen fortid.

Til sin egen overraskelse blir Anderson fanget inn av magien ved fotografiene, og han går med på å gi Marilyn én uke til å finne en kjøper for å unngå at samlingen blir slaktet. Det blir starten på et desperat kappløp for Marilyn og Oswald, som underveis oppdager en mystisk hemmelighet som skjuler seg i arkivet...

To verdener
Slik blir Poliakoffs drama en beretning om to ulike verdener på kollisjonskurs - en som er full av tradisjoner, kultur og kunnskap om fortiden, og en som er moderne, profittjagende, hensynsløs og som truer med å utrydde historien for alltid.

Inn i hovedhandlingen er det flettet inn flere underhistorier med utgangspunkt i de gamle fotografiene. Her har Poliakoff latt seg inspirere seg av bilder fra Englands største fotomuseum, Hulton, som rommer 30 millioner fotografier. Tusenvis av bilder derfra utgjør en betydningsfull del av seriens spesielle uttrykk og atmosfære.

- Et bilde kan forandre innhold på ny og på ny avhengig av hvem som tolker det, sier Poliakoff. - Det gikk opp for meg at dette er uløselig forbundet med det å fortelle en historie, og bestemte meg for å skape et drama som forener fotografiets visuelle rikdom med fjernsynsmediets intimitet.

NRK1 søndag kl 22.00

Bilder
Den amerikanske forretningsmannen Christopher Anderson (Liam Cunningham, foran) og tre av de ansatte ved fotomuseet (f.v.): Oswald Bates (Timothy Spall), Rebecca (Emilia Fox) og Marilyn Truman (Lindsay Duncan).

Museumsdirektøren Marilyn Truman (Lindsay Duncan, bak t.v.) og hennes to assistenter, Oswald Bates (Timothy Spall) og Rebecca (Emilia Fox)

Marilyn Truman (Lindsay Duncan) er fast bestemt på å redde den unike fotosamlingen som hun bestyrer.

Britisk dramaserie fra 1999
Originaltittel: Shooting the Past
Manus og regi: Stephen Poliakoff
I rollene: Liam Cunningham, Lindsay Duncan, Timothy Spall, Emilia Fox og Billie Whitelaw
Produksjon: Talkback Production for BBC
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Helene Amlie, 23 04 77 51