Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 22. desember 2012 kl 20.55 Jul på Slottet

Kongeparet åpner dørene


Kongeparet inviterer til julekonsert fra Slottets store festsal. Artistene som opptrer er Tuva Syvertsen, Kurt Nilsen, Solveig Slettahjell, Amund Maarud, Amina Sewali, Ida Jenshus og Johannes Weisser. Kronprinsfamilien vil også være til stede på konserten.

I år som i fjor inviterer kongeparet til en tv-sendt konsert ved inngangen til julehøytiden. Kongen, dronningen og kronprinsparet ønsker med konserten å invitere det norske folk hjem til seg, for å dele en god førjulsopplevelse av fellesskap, inkludering og varme.

Artistene som deltar er særskilt inviterte til å markere inngangen til julen i en helt spesiell ramme. De framfører både tradisjonelle og nyere julesanger på sin personlige måte, akkompagnert av Kringkastingsorkestret. Også Nasjonalballetten medvirker i programmet.

Gjestene i år er ungdommer som kongefamilien har møtt på noen av sine mange besøk rundt i Norge gjennom året som gikk. Vi får se glimt av hvordan gjestene har fått overrakt invitasjonen, og følger dem inn til mottakelsen på Det kongelige slott.

Medvirkende
TUVA SYVERTSEN (født 16. juli 1983, Brønnøya i Asker) har hatt en het høst i rampelyset gjennom NRK-programmet Stjernekamp, som nylig ble avsluttet etter ti uker. Hun kom helt til finalen i denne kåringen av "Norges ultimate entertainer", men ble slått på målstreken. Tuva er artist og hardingfelespiller, og ble kjent som frontfigur i bandet Valkyrien Allstars. Hun skal framføre sin egen tolkning av "Det hev ei rose sprunge", og synger også duett med Amund Maarud i Pogues-låta "Fairytale of New York".

KURT NILSEN (født 29. september 1978, Bergen) vant Idol i 2003 og gikk også til topps i World Idol i januar 2004. Etter dette har han hatt stor suksess med flere utgivelser og har vunnet tre Spellemannpriser. Idol-hiten "She's So High" er den mestselgende singlen i Norge gjennom tidene. I 2006 turnerte han med Espen Lind, Alejandro Fuentes og Askil Holm. På konserten skal han framføre "Let It Snow" og "Himmel på jord". Sangene er med på albumet "Have Yourself A Merry Little Christmas", som han utgav i 2010 i samarbeid med Kringkastingsorkestret.

SOLVEIG SLETTAHJELL (født 2. april 1971, Bærum) startet å synge i kor da hun var 7 år, og begynte å akkompagnere kor på piano da hun var 13 år gammel. Hun studerte klassisk piano og sang, før hun valgte retningen jazz. Hennes viktigste musikkprosjekt de siste ti årene har vært Slow Motion Orchestra, som ble startet som en del av hennes masteroppgave. SMO har sammen gitt ut seks album. I 2008 gav Solveig ut "Natt i Betlehem", og fra denne platen skal vi høre "Jul, jul, strålande jul".

AMUND MAARUD (født 7. april 1981, Nes i Akershus) er kjent som en av Norges beste bluesgitarister. Han har turnert i inn- og utland med ulike band, til stor begeistring fra både publikum og presseanmeldere. Konsertene blir beskrevet som forrykende liveshow som kombinerer ulike elementer fra blues til psykedelisk rock. Nylig ga han ut albumet "Dirt", som har fått strålende kritikker. På konserten får vi høre ham synge Prøysen-klassikeren "Romjulsdrøm" i tillegg til Pogues-duetten med Tuva.

AMINA SEWALI (født 1989, Uganda) flyttet til Norge med sin mor som treåring. Musikken ble tidlig det viktigste i livet hennes, og stemmen hennes viktigste instrument. Aminas største musikalske inspirasjoner er Billie Holiday, Nina Simone og India Arie, og hun har fått leke seg fram til sin egen, unike og stemningsfulle sound. Aminas musikk er skjev, skranglete pop med elementer fra både soul, R&B, rock og jazz. Hun skal fremføre "Jeg så mamma kysse nissen" i en ganske så ny drakt når hun står på scenen på Det kongelige slott.

IDA JENSHUS (født 25. april 1987, Steinkjer) vant talentkonkurransen "Lyden av lørdag" som gikk på NRK1 høsten 2007. Siden har hun gitt ut to album og vunnet Spellemannpriser for begge i kategorien country. I oktober slapp hun albumet "Someone To Love" til særdeles gode kritikker, og siden har hun turnert for fulle hus landet rundt. Det er fra den nye platen vi skal høre Idas egen sang "Loneliest Time Of The Year".

JOHANNES WEISSER (født i 1980, Bærum) er utdannet ved Det Kgl Danske Musikkonservatorium og Det Kgl Danske Operaakademi. Kun 23 år gammel debuterte han i 2004 ved Den Norske Opera som Masetto i Mozarts Don Giovanni, og høstet strålende kritikker. På kort tid har han skapt seg et navn på scener over hele Europa som en av de mest spennende og fremadstormende skandinaviske sangerne, med et stort repertoar som strekker seg fra Monteverdi til Weill og Britten. Han skal framføre det som for mange er julesangen framfor noen, "O helga natt".

KRINGKASTINGSORKESTRET ble opprettet i 1946 og har 53 musikere. Orkestret har en helt sentral plass i norsk musikkliv og står for en allsidighet og en anvendelighet som er unik i Norge i dag. Med tilstedeværelse i radioen, på fjernsynet, på internett og ikke minst gjennom utstrakt konsertvirksomhet blir Kringkastingsorkestret lyttet til mer enn noe annet norsk orkester. Sentralt i orkestrets filosofi er lek, nysgjerrighet og fleksibilitet, og å bryte sjangergrenser. Thomas Søndergård har vært orkestrets dirigent siden 2009.

NASJONALBALLETTEN er Norges eneste klassisk baserte ballettkompani. Klassikere som Svanesjøen, Tornerose og Nøtteknekkeren er kjerneverk i kompaniets repertoar, men ensemblet gnistrer også i nyskapte verk og balletter skapt av den moderne dansens mestere. Nasjonalballetten ble stiftet i 1958 som den Norske Operas Ballett og gikk i mange år under navnet Operaballetten. Den består av 52 dansere og har en egen ballettskole med elever som også deltar i flere av oppsetningene.

Julekonsert på Det kongelige slott
Produksjon: Eyeworks Dinamo for NRK
Prosjektsjef NRK: Tone C. Rønnning
Produsent Eyeworks Dinamo: Hasse Lindmo
Presseansvarlig NRK: Helene Amlie, tlf 951 00 299
Publikum bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900