Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 31. mai 2012 kl 22.30 Dagens dokumentar: Fado Vadio - musikk i bakgatane


Lyset må slukkes, og folk er stille når Suzette (74) synger på den lokale fadobaren i Lisboa. Slik har skikken vært helt fra hun sang der som ungjente. Hva vil det si "å leve i fado"?

Moureria, det gamle strøket i Lisboa, med sine slitne hus, trapper og trange smug. Det var i denne bydelen at fadomusikken oppstod på begynnelsen av 1800 tallet i et miljø av bohemer, prostituerte, tyrefektere og sjømenn.

Suzette ble født og vokste opp her, og det er minnene som gir henne innsikt i fadomusikkens sjel. Filmen følger fadosangerinnen Suzette i fri utfoldelse i sin sangkunst, intervju og i samtale med kollegaer i fadoklubbmiljøet i Lisboa. Sammen gjør de et forsøk på å forklare hva fadomusikk betyr for utøver, publikum og hva det vil si å "leve i fado".

Fadostjerne kommer tilbakeStore internasjonale fadostjerner som Camané og Marissa, har tatt med seg den intime sangformen ut av de små lokale fadobarene i Lisboa og erobret verden. I et eksklusivt intervju forteller den portugisiske helten om sitt møte med fado på den lokale baren der han så Suzette opptre i sin barndom.

Fado Vadio-husene blir styrt av sterke tradisjoner. Det er et beskyttet miljø og det er meget spesielt at Stoop og Slaatelid fikk lov til å gjøre opptak på en fado vadiokveld, der ikke en gang portugisiske tv-kanaler får slippe inn.

Norsk dokumentar fra 2011
Produksjon: Ad Stoop og Johannes Slaattelid

Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no tlf: 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservic, tlf: 815 65 900