Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 8. juni 2008 kl 18.30 Tett på dyrene

Tett på ville dyr

Tett på dyrene: Jesper Stagegaard har hentet denne svartbjørnen fra Sør-Dakota til Ree Park dyrehage i Ebeltoft. (Foto: Henrik Nordvik, Danmarks Radio)
Tett på dyrene: Jesper Stagegaard har hentet denne svartbjørnen fra Sør-Dakota til Ree Park dyrehage i Ebeltoft. (Foto: Henrik Nordvik, Danmarks Radio)
I den nye sesongen av den danske serien "Tett på dyrene" kommer vi helt inn på livet til de ville dyrene. Og vi får oppleve dyrene både i sine naturlige omgivelser og i dyrehagen.

Opplev en bjørnefødsel på nært hold, se hvordan isbjørnen og den kresne geparden velger make. Vi får også innblikk i de afrikanske villhundenes barske hierarki. Direktøren for Ree Park i Ebeltoft, Jesper Stagegaard, tar oss med både til Nord-Amerikas prærie og Afrikas savanne for å hente hjem ville dyr til dyreparken sin.

Ville vesten til Danmark
I det første programmet går turen til Nord-Amerika, hvor dyreparkdirektøren skal hente arktiske ulver, trepinnsvin og to drektige svartbjørner hjem til Danmark for å skape et lite stykke nordamerikansk prærie i Ebeltoft.

Men først vil han oppleve dyrene i sine naturlige omgivelser ute på den ekte, ville prærien. Jesper Stagegaard er en mester i å liste seg inn på dyrene, og følger ham hakk i hæl for å komme nærmest mulig dyrene.

Isbjørner, geparder og villhunder
I de fem programmene får vi blant annet se en vaskeekte svartbjørnfødsel under danske himmelstrøk og følge tilblivelsen av verdens største isbjørnanlegg i Skandinavisk Dyrepark på Djursland. Dessuten får vi oppleve det sjeldne synet av isbjørner som parer seg.

Vi skal også bli med Jesper Stagegaard til Afrikas savanne, der han skal hente geparder og villhunder. Ree Parks egne geparder og villhunder er nemlig blitt kjønnsmodne, og for å unngå innavl trengs det friskt blod til parken.

Sikring av truede dyrearter
I serien følger vi dyrene fra de blir fanget til de kommer inn i sitt nye, danske hjem. Det er spenning knyttet om dyrene klarer å venne seg til de nye omgivelsene og til hverandre. Håpet er at dyrene skal yngle. Ved å bringe inn nye dyr skal friskt blod tilføres bestanden i dyreparken.

Risikabelt møte mellom dyrene
Men det er ikke problemfritt å sette innfangede, ville dyr sammen med dem som allerede lever i Ree Park. Geparder er ytterst kresne når de skal velge make, og de aggressive villhundene er utpregede flokkdyr. Det blir et barskt møte når fem afrikanske hanner settes sammen med de danske hunnene – og det er ikke alle som overlever. Men vil det lykkes å få de ville dyrene til å yngle?


Dansk dokumentarserie
Produksjon: Danmarks Radio (2007)
Originaltittel: Tæt på dyrene
Kontaktperson: Berit Ekholdt, tlf 23 04 94 50 / 99 79 77 43
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no