Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 21. desember 2008 kl 00.00 Film: Easy Rider

Kultfilm for en hel generasjon

Peter Fonda var både produsent og skuespiller (Foto: Columbia Pictures)
Peter Fonda var både produsent og skuespiller (Foto: Columbia Pictures)
To kompiser fullfører en dopdeal som gir dem økonomisk frihet til å virkeliggjøre en drøm: Å krysse storparten av USA på motorsykkel, fra Los Angeles til Mardi Gras-festivalen i New Orleans.

Ferden tar oss med gjennom et tverrsnitt av det amerikanske samfunnet, fra hippiekollektivene til småbyene. En slags jakt på den amerikanske drømmen, og etter mening og forståelse. Dessverre viser det seg ingen har noe svar, ingen har noe ut over sin egen livsoppholdelse å komme med.

Friheten til å reise er like illusorisk som drømmen de jager. Å lete etter mening i et meningsløst samfunn er like lite fruktbart som å prøve å kommunisere med mennesker som ikke har noe å si.

Om filmen
"Easy Rider" er en intellektuell ungdomsfilm for en generasjon på leting etter frihet og et selvstendig uttrykk. Nettopp derfor traff filmen folk på hjemmebane, og vendte en spådd lavbudsjettfiasko til en enorm suksess.

Hvorfor har filmen greid å treffe stadig nye generasjoner, og hvorfor har den stadig noe å si til generasjoner som aldri har sett en vaskeekte hippie? Mye av årsaken ligger i musikken, valgt ut blant artister som senere er blitt legender, og fotograferingen til L. Kovacs som fanger inn storslagne bilder fra et mangesidig USA.

Hovedtyngden ligger imidlertid i fremstillingen av den totale frihet, av drømmen som mange av oss selv sitter med, men som de færreste får virkeliggjort.

Amerikansk drama (1969)
Originaltittel: "Easy Rider"
Med Peter Fonda, Dennis Hopr, Jack Nicholson, Karen Black og Toni Basil
Regi: Dennis Hopper
Pressekontakt:Hans T. Wiig , tlf: 23 04 96 23
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no