Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 7. desember 2002 kl 22.10 Fakta på lørdag: Fakta på lørdag: Familietreet

Jakten på sæd-donatoren

Barry Stevens (t.h.) med sin halvbror David Gollancz – begge et resultat av kunstig befruktning. (Foto: Barna-Alper Prod.)
Barry Stevens (t.h.) med sin halvbror David Gollancz – begge et resultat av kunstig befruktning. (Foto: Barna-Alper Prod.)
Bak dokumentaren “Familietreet” står kanadieren Barry Stevens som i voksen alder fant ut at han kan ha mellom 100 og 150 halvsøsken. Som deltaker i et av de første programmene for kunstig befruktning bidro en mann i England regelmessig med sin sæd, for over femti år siden. Dokumentaren handler om jakten på denne mannen og på halvsøsknene.

Barry Stevens og hans ukjente halvsøsken er blant de første som kom til verden gjennom kunstig befruktning. Men hvem var den genetiske patriarken til denne usynlige klanen av halvbrødre og -søstre?

På let etter far
I ”Familietreet” følger vi Barry Stevens på hans ferd rundt i verden for å spore opp denne mannens ukjente etterkommere.

Og kanskje den ukjente mannen selv?

Å finne mannens identitet viser seg å by på utfordringer. Etterforskningen foregår i en slags befruktningsteknologiens vidunderlige nye verden.

Den fremmede og hemmelige verden som omgir offentlige programmer for kunstig befruktning, blir satt under lupen i programmet. ”Familietreet” dokumenterer Barry Stevens framganger og tilbakeslag i sin søken etter sin biologiske far. Mest av alt er dokumentaren en utforskning av hva blodsbånd og familie betyr for et menneske.

Kanadisk dokumentar innkjøpt fra Barna-Alper Production Inc.
Originaltittel: Offspring
Manus og regi: Barry Stevens
Produksjon: Barna-Alper Production Inc.
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57