Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 30. april 2002 kl 22.55 Forviklingar

Gjensyn med komiklassiker


For over 20 år er siden rullet "Forviklingar" (Soap)over norske tv-skjermer første gang, innledet av Harald Mæhles klassiske kommentar: "Stadig like forvirra? Ikkje etter denne episoden av Forviklingar!" I fjor ble den elleville såpesatiren vist igjen på NRK1, og nå byr anledningen seg nok en gang på NRK2.

"Forviklingar" er en hemningsløs parodi på såpeoperaene som har herjet på amerikanske tv-skjermer i årtier. I Norge hadde vi aldri sett en slik serie i 1981, ordet "såpe" var ikke engang etablert i språket i denne betydningen. Vi lo godt av "Forviklingar", men antakelig gikk mange av poengene oss hus forbi.

Først to år seinere, i april 1983, kom såpen til Norge med serien "Dynastiet", under stor ståhei og dystre dommedagsprofetier. I dag er det blitt her akkurat som det er i USA, med såpeserier som ruller og går hele dagen. Man kan nesten bli sentimental ved tanken på hvordan sjangeren satte sinnene i kok den gangen.

Kontroversiell
I USA, der "Forviklingar" gikk fra 1977 til 1981, vakte serien anstøt i konservative kretser på grunn av sin uærbødige behandling av temaer som sex, homofili, kristendom, utroskap, rasefordommer og til og med vesener fra det ytre rom. Tv-selskapet ABC ble neddynget av protestbrev allerede før serien kom på lufta. Samtidig hadde den en stor og trofast seerskare, og i dag har den status som en klassiker innen komediesjangeren.

I sentrum for de usannsynlige forviklingene står familiene Tate og Campbell, som begge består av en gjeng mildt sagt eksentriske personligheter. Overhodet i den velstående Tate-familien er den selvhøytidelige Chester, som er notorisk utro mot sin forstyrrede kone Jessica. De har tre barn: den sexfikserte Corinne, den mer tilbakeholdne Eunice og den nebbete 14-åringen Billy. Til husholdningen hører også den respektløse tjeneren Benson og Jessicas senile far, som bare kalles for Majoren. Han har ikke fått med seg at den andre verdenskrigen er slutt og utkjemper stadig tapre slag.

På den andre siden av byen bor Mary Dallas Campbell, Jessicas yngre søster. Mary er gift med lønnsslaven Burt Campbell, som har et meget anstrengt forhold til sine to sønner - Danny, som er involvert i mafiaen, og Jodie, som er homofil.

Hemmeligheter og løgner
I den første episoden koker Chester i hop en usannsynlig forklaring til Jessica på hvorfor han ikke kom hjem før seint på natten. Det samme gjør Corinne, som også har vært ute på nattlige eventyr. Men at mor og datter har et forhold til den samme tennislæreren, er det ennå ingen som vet...

Hos familien Campbell forsøker Mary å snakke med ektemannen om hans potensproblemer. Men spørsmålet er ikke så trivielt som det kan synes. Det er nemlig skyldfølelse som er årsaken til Burts plager - og grunnen er at han har livet til hennes tidligere ektemann på samvittigheten.

Amerikansk komiserie
Originaltittel: Soap
Introduksjon: Harald Mæle
I rollene bl.a.: Katherine Helmond, Robert Mandan, Cathryn Damon, Richard Mulligan og Robert Guillaume
Pressekontakt Anna-Marie Normann, 23 04 78 53

Bilder
1. Det blir aldri et kjedelig øyeblikk i selskap med familiene Tate og Campbell i den amerikanske såpesatiren "Forviklingar".

2. Søstrene Jessica Tate (Katherine Helmond) t.v. og Mary Dallas Campbell (Cathryn Damon) sammen med sine respektive ektemenn Chester Tate (Robert Mandan) og Burt Campbell (Richard Mulligan). Tate-familiens tjener Benson (Robert Guillaume) har også en sentral rolle i serien.

3. Chester Tate (Robert Mandan) er overhodet for den velstående Tate-familien.

4. Billy Tate (Jimmy Baid) er ifølge tjeneren Benson familiens eneste normale medlem, men han snakker helst gjennom sitt alter ego.