Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 20. januar 2000 kl 19.30 Ut i naturen: Levende natur - på tv

Ut i naturen: Levende natur - på tv (ttv

NRK1 torsdag 20. januar kl 19.30
Ut i naturen: Levende natur på tv


Villmarka rett inn i stua

Rammen rundt kveldens Ut i naturen-program er naturfilmfestivalen Wildlife Europe som ble arrangert i Sundsvall i Sverige før jul. Fokus settes på trender og etikk i bransjen og på hva den naturinteresserte seer kan vente å få se på tv framover. Programmet er ved Arne Nævra og Ole-Kristian Simarud.

Til naturfilmfestivalen Wildlife Europe, som arrangeres i Sundsvall i Sverige annet hvert år, kommer folk som jobber med naturfilm fra hele Europa, bl.a. fra England, Litauen, Tyskland, Finland, Island, Israel og Danmark. De er der for å utveksle erfaringer og å se film, mye film. Til festivalen i desember i fjor var det påmeldt nesten 250 filmer, og av disse hadde en forjury plukket ut omkring 40 som gikk videre til finalen. Av NRKs åtte påmeldte program gikk hele seks til finalen.

Tamme dyr
Et av de store samtaletemaene på festivalen gjaldt bruken av tamme dyr og dyr i fangenskap. Noen fotografer og produsenter gjør opptak i dyreparker som de klipper inn i sine villmarksfilmer sammen med opptak av ville dyr. I Norge er det fortsatt en stor skepsis til dette, noe naturfotograf Hans Gundersen fra Ofoten formulerer slik: \"Det er å lure folk. Naturen er jo ikke slik, og vår oppgave er jo å beskrive naturen slik den er, og slik vi ser den når vi er ute i villmarka.\" Bo Kristiansson er en svensk naturfotograf som har jobbet med opptak av villmark og ville dyr i 30 år, og han er på gli som han selv sier: \"Jeg lever av dette, og skal jeg få solgt mine filmer til tv-stasjonene, så må jeg har nærbilder av f.eks. gaupas øre og øye, noe som er umulig ute i villmarka.\"

Fikk pris
Prisen for beste miljøfilm ble tildelt naturfotograf Ulf Myrvold, nå en av Ut i naturens fast ansatte, for hans film om mulige miljøkonsekvenser av storstilt sauebeiting i Norges fjellheim. \"Er fjell-Norges dyreliv i fare?\" ble sendt i Ut i naturen sist vinter og skapte stor debatt med sin kontroversielle konklusjon.

Miljøvern
Hvor står så miljøvernfilmen i forhold til den rene, klassiske naturfilmen? I Skandinavia lages det fortsatt filmer med utelukkende miljøvern som tema, men ofte med en klassisk vri som innebærer mye opptak av dyr, planter og landskap. \"Verden vil ikke ha kritiske miljødokumentarer. Ingen fjernsynsselskap vil vise dem, av frykt for lave seertall\". Det er den svenske, tidligere miljøjournalisten Bo Landin som sier dette. Han driver nå produksjons-selskapet Scandinature og leverer ukentlig filmer til TV4 i Sverige. \"Selv har jeg valgt å pakke inn mitt miljøengasjement med vakre bilder og flotte dyreopptak. Bilder av gifttønner har folk sett før.\"

Ut i naturen
Også i år sender Ut i naturen hver eneste torsdag rett etter Dagsrevyen hele året. På sendeplanen står bl.a. programmer om Folgefonna, Reisadalen, fanatiske fuglekikkere, fjellklatring, sportsfiske for å nevne litt. Ca hver fjerde uke blir det en magasinutgave fra Gravberget nord på Finnskogen.
Til sommeren blir det en ny serie med hageprogram fra sør til nord. Og på søndager vil det med jevne mellomrom komme innkjøpte serier fra utlandet sammen med enkelte egenproduksjoner.

NRK1 torsdag kl 19.35

Bilde (via Scanpix/Internett)
Gaupa slipper ikke vanligvis naturfotografen tett innpå seg. For å få et godt nærbilde har noen begynt å gjøre opptak av bl.a. gauper som lever i fangenskap - for eksempel i dyreparker. Men er det faglig forsvarlig? Naturfotografene debatterte dette på festivalen i Sundsvall. (Foto: Arne Nævra)

Naturprogram fra NRK Fjernsynet, Naturredaksjonen
Ved Arne Nævra og Ole-Kristian Simarud
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Anne- Marie Astad tlf. 23 04 98 41