Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 8. november 2001 kl 19.30 Migrapolis

Hekser, healere og en trollmann

Wicca-heksene Marianne Hansen og Ann-Kristin Halvorsen (Foto: Svein Ommundsen)
Wicca-heksene Marianne Hansen og Ann-Kristin Halvorsen (Foto: Svein Ommundsen)
Vi møter Wicca-heksene i Mjøndalen som samler urter, vi får vite hva reiki-healing er og vi møter en prest i den afro-cubanske religionen Santoria, Jesus Pellon Valdes. Reporter Carolina Maira Johansen blir spådd av Jesus, og får beskjed om at hun umiddelbart må utføre et rituale, men først må hun ut å finne et gresskar…

I skogene utenfor Mjøndalen møter vi Wicca-heksene. De samler urter til kveldens feiring. Salvie er den urten som er mest brukt. Den er kjent for å rense og beskytte. I en kjeller et sted i Mjøndalen finner man drageblod og andre eksotiske ingredienser til bruk for å utføre all slags heksekunst. Her er alter, røkelse, blafrende stearinlys, pentagram og en gryte med vann, vin, urter og andre hekseting for å ha ”feiring på heksevis”, som Ann Kristin kaller det. Wicca er en naturreligion som dyrker guden, gudinnen og moder jord. - Vi driver med spådom, healing, you name it, sier Marianne. Reporter Hung Ba mai får være med på en ”feiring” på et hemmelig sted i Mjøndalen.

Reiki-healing
På en lyktestolpe i Oslo sentrum henger det en lapp om reiki-healing. Dette gjør reporter Marianne Mikkelsen nysgjerrig, og hun oppsøker Maria Kaufmann i hennes lokaler på Karl Johan. Maria Kaufmann er reiki-healer fordi hun gjerne vil hjelpe andre. Hun tror ikke at hennes metode er den eneste rette. Men at den virker, er hun ikke i tvil om.

Helt siden hun var ganske liten har Maria vært en religiøs og søkende person. Hun ber fortsatt ofte til Gud, men gudsbegrepet hennes har endret seg de siste årene. I dag har både Jesus og Buddha fått plass både i form av små nipsfigurer på kontoret og som høyt verdsatte læremestre i livet hennes. Lill-Øyunn Hanssen har praktisert reiki-healing noen måneder, og er ikke i tvil: - Man ser på sine medmennesker på en helt annen måte. Livet er herlig, rett og slett!”

i Asker
Jesus Pellon Valdes bor i Asker utenfor Oslo. Han er cubansk Bavalao, det vil si prest, i den afro-cubanske religionen Santoria. Innenfor inngangsdøren til leiligheten står to helgener som beskyttelse, og midt i stua har han et alter, hvor han utfører diverse seremonier og ritualer. Jesus ble selv helbredet som barn med ritualer av en Bavalao-prest, da han lå dødssyk på sykehus.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Programansvarlig: Veslemøy Hvidsteen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1.Wicca-heksene Marianne Hansen og Ann-Kristin Halvorsen (Foto: Svein Ommundsen)
2.Maria Kaufmann er reiki-healer (Foto: Øivind Enggrav)