Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 7. oktober 1999 kl 20.35 Den kalde krigen: Berlin 1948-1953

Den kalde krigen: Berlin 1948-1953 (t)

NRK2 torsdag 7. oktober kl 20.35
Den kalde krigen (4:24) Berlin 148-1952

Dramaet om Berlin

Tre år etter den store verdenskrigen var det definitivt slutt på enigheten mellom de allierte stormakter i henholdsvis øst og vest. Sovjet ønsket et svakt Tyskland, mens Vesten ville bygge opp en ny demokratisk tysk stat. Og midt i konfliktområdet lå Berlin.
Problemet var at Berlin lå som en øy inne i den østlige sovjetdominerte del av Tyskland. Vest-Berlin var forbundet med Vesten gjennom en motorvei og en jernbane. Da det kom til konfrontasjonen mellom vestmaktene og Sovjet i 1948, gikk russerne til full blokade av forsyningslinjene til Berlin.
Vesten svarte med den største luftbro i historien. Mat og kull ble sendt luftveien og reddet berlinerne fra sultedøden. De fleste regnet med at luftbroen skulle vare bare noen uker, men den måtte holde det gående i nesten et år!
Den 14. mai 1949 avblåste Stalin blokaden. Dermed trodde mange at også den kalde krigen var slutt. Der tok de nok skammelig feil. Dette førte nemlig til opprettelsen av to tyske stater og et varig delt Berlin.

Om serien
Det er Turner Original Production i samarbeid med CNN og Jeremy Isaacs Production som står for den store samtidshistoriske serien. Jeremy Isaacs er for øvrig samme mann som på 70-tallet laget tv-suksessen En verden i krig. Opptak er gjort over store deler av verden.
Fra begge sider av Jernteppet er det gjort en lang rekke intervjuer med topp-politikere, militære sjefer og etterretningsfolk. Dessuten kommer også alminnelige mennesker til ordet for å fortelle hvordan de opplevde disse årenes permanente krigstrussel.
NRK2 torsdag kl 20.35

Amerikansk dokumentarserie i 24 deler
Producer: Jeremy Isaacs, CNN, Turner
Originaltittel: Cold War
Pressekontakt: Siri G. Meyer, tlf 23 40 81 23