Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 30. desember 1999 kl 14.10 Hollywood-portretter: Sonja Henie

Hollywood portretter: Sonja Henie (t)


NRK1 torsdag 30. desember kl 14.10
Hollywood-portretter: Sonja Henie

Verdens isdronning

Sonja Henie har et bredt kapittel i norsk idrettshistorie, og også hennes innsats som filmstjerne i Hollywood blir husket. For den yngre garde vil det likevel kanskje være overraskende at amerikanerne fremdeles betrakter Sonja Henie som en av filmbyens største stjerner gjennom tidene.
En bekreftelse på dette faktum får vi på NRK1 i kveld. I den amerikanske serien \"Hollywood- portretter\" der et strengt utvalg av berømtheter blir gjenstand for nærgående personanalyse, er det Sonja Henies tur.
Naturligvis får vi klipp fra hennes artisteri på isen, og vi får utdrag fra flere spillefilmer: \"One in a Million\", \"Thin Ice\", \"Happy Landing\", \"Second Fiddle\" og \"Sun Valley Serenade\". Også en del private opptak er tatt med. Dessuten er det intervjuer med tidligere venner og kolleger.

Tidenes mestvinnende
Sonja ble født i Oslo i 1912 og begynte tidlig å danse på skøyter. I en alder av 24 år var hun den mestvinnende kunstløper gjennom tidene, med blant annet tre olympiske gull og ti verdensmesterskap. Hun ble profesjonell i 1936 og gjorde rask karriere i Hollywood. Frem til 1956 deltok hun i store isshow rundt om i USA og Europa. I en periode ble hun rangert blant USAs fem rikeste kvinner. Allerede i 1938 ga hun ut en selvbiografisk bok, \"Mitt livs eventyr\".
For norsk kulturliv gjorde hun også en stor innsats. Sammen med sin tredje mann, skipsreder Niels Onstad, opprettet hun en stiftelse med hovedsete på Høvikodden utenfor Oslo, der internasjonal moderne billedkunst har fått et praktfullt utstillingssted.

Om serien
Det som blant annet utmerker denne amerikanske portrettserien, er at programskaperne har funnet frem til mye upublisert stoff. Her er for eksempel opptak fra tidlige prøvefilminger, kasserte filmscener, private amatørinnslag og personlige vitnesbyrd fra gamle venner og kolleger.
Serien skildrer en rekke avdøde og nålevende filmstjerners liv og levnet, og tar i tur og orden for seg legender som blant andre Audrey Hepburn, Shirley Temple, Henry Fonda, Sophia Loren, Paul Newman, Tyrone Power og Carol Burnett.

NRK1 torsdag kl 14.10

Bilde (via Scanpix/Data-tv/Internett)
Sonja Henie står for tur i den amerikanske serien \"Hollywood-portretter\".

Amerikansk dokumentarserie
Produsent: Van Ness Films Inc. / 20th Century Fox
Originaltittel: Celebrity


\0\0\0\0\0\0