Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 20. september 2006 kl 19.55 Røst

Fuktig fare

Politimannen Asgeir har bare bodd på Røst i to uker, men er allerede klar for sin første trafikkontroll. Utfordringen er øyas korte veinett. (Foto: Halvard Jakobsen, NRK)
Politimannen Asgeir har bare bodd på Røst i to uker, men er allerede klar for sin første trafikkontroll. Utfordringen er øyas korte veinett. (Foto: Halvard Jakobsen, NRK)
Sommeren nærmer seg, og den tørkede fisken skal ned fra hjellene og inn i hus. Men hva hvis den er blitt våt? Politimannen Asgeir arrangerer trafikkontroll. Det er ikke lett på en øy med bare 7, 5 kilometer vei.

Mye ferdig tørrfisk skal tas inn og lastes ombord i trailere, blant annet med kurs for det store markedet i Italia. En ting er svært viktig å unngå i denne prosessen, nemlig at fisken blir fuktig. Da kan den bli ødelagt og store verdier råtner opp. Fiskebrukseier Tore får en stor utfordring når regnværsskyene nærmer seg faretruende.

Ryktene går
Røst er en liten øy med liten trafikk. Bilene har bare 7,5 kilometer med vei å kjøre på. Politimannen Asgeir har bare vært på Røst et par uker, men han skal likevel arrangere en trafikkontroll. Det er en stor utfordring i et samfunn der ryktene går fort og det ikke vil ta lang tid før alle vet hvor han står. Asgeir er usikker på hvordan han skal håndtere mopedførere som har legeerklæring på at de må kjøre uten hjelm.

Fritidssysler
Hjemvendte Solveig fortsetter hyttebyggingsprosjektet sitt. Selve boligen begynner å ta form, men en annen utfordring har dukket opp. Hun trenger en båt for å komme frem og tilbake til holmen der hytta skal ligge.

Fiskeren Erling har også en fritidssyssel. Den ligner til forveksling hans daglige jobb som fisker, men nå er det ikke skrei som er byttet. Erling drømmer om en skikkelig rugg av en kveite – "havets høvding", som han kaller den. Utstyrt med mange hundre kroker på lina legger Erling ut på fisketur.

Om serien
Ytterst i Lofoten ligger øygruppen Røst. Her lever snaut 700 mennesker og et ukjent antall sjøfugler. Røst står for 30 prosent av verdens tørrfiskeksport, og øygruppen har nesten ikke arbeidsledige, kan skilte med full barnehagedekning og har fylkets yngste befolkning. Hvordan er livet på Røst?

Tålelig bra, ser det ut til. I løpet av åtte episoder følger vi noen av øyas innbyggere i deres dagligliv. Foruten en fantastisk natur, blant annet med verdens største dypvannskorallrev og enorme fuglekolonier på flere millioner, har Røst et livskraftig og velfungerende lokalsamfunn. Andelen millionærer er høy, og øya er ikke truet av fraflytting.

Egenprodusert dokumentarserie fra NRK Troms (2005)
Redaktør: Halvard Jakobsen
Regi: Halvard Jakobsen, Kåre Johannes Inderberg
Prosjektleder: Elin Østraat
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf: 23 04 77 51 / 92 01 55 79
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no