Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 17. april 2006 kl 15.15 Simon Birch

Godt å være kort

Simon Birch:
 (filmplakat) (Foto: MSimon Birch:
 (filmplakat) (Kilde: MovieWeb)
Simon Birch: (filmplakat) (Foto: MSimon Birch: (filmplakat) (Kilde: MovieWeb)
Første gang vi ser Simon Birch i barnefilmen med samme navn, løfter de jevngamle barna lille Simon høyt opp i været og holder ham der. "Hei dumminger, sett meg ned!" roper gutten som har både mot, utholdenhet og bærer stolt sin kortvoksthet.

I Gravestown langt nord på USAs østkyst har de en fødeavdeling på byens sykehus, og den minste babyen som noen gang er kommet til verden der, er Simon Birch.

Simon ble øyeblikkelig erklært å være et under. Selv er Simon rask til å minne enhver som skulle ha glemt det, på at han nærmest er et mirakel.

Tro og tvil
Han har hele tiden visst at før eller siden kommer han til å bli en helt. Hvordan aner han ikke, men han er fast overbevist. Blant annet ryker han opp i diskusjoner om tvil og tro med sin tyranniske søndagsskolelærer. Likså med den bibeltro presten.

Noe av det morsomste Joe vet er å kjøre rundt i sidevognen med sin venn Joe som eier en motorsykkel. Og når guttene spiller baseball, har Simon fordelen av å ha den korteste slaglengden i hele byen.

Så griper skjebnen inn i Simons liv. Han får en så kraftig fulltreffer med balltreet at ballen forsvinner ut av banen. Det får skjebnesvangre konsekvenser.

Amerikansk drama (1998)
Originaltittel: Simon Birch
Produsert av: Caravan Pictures
Regi: Mark Steven Johnson
Med: Ian Michael Smith, Joseph Mazzello, Ashley Judd og Oliver Platt
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57