Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 25. juni 2008 kl 19.55 Kaoskontroll

Samler på jobb – og privat


Simon har vært rekvisitør i mer enn 30 år. Jobben er å skaffe saker og ting til veie. Problemet hans er at han også privat er samler. Hjelpen er på vei, personifisert gjennom Hilde Hummelvoll og interiørdesigner Kenneth Kolberg.

Simon er en stor og morsom mann på 53 år. Arbeidsplassen hans har i over 30 år vært Nationaltheatret i Oslo, og som rekvisitør har an ansvaret for å oppdrive ting slik at teaterstykkene blir tidsriktige og troverdige.

For Simon er musikk grunnmuren i livet, og i platesamlingen som rommer 7000 plater og CDer, er det pinlig orden. Men utover det ser hjemmet hans ut som et rekvisittlager, og her trengs opprydning.

Det er rommet til Simons to barn og Simons eget soverom som skal ryddes og pusses opp. Hilde setter bestemt foten ned når Simon vil ta vare på barnas gamle tannbørster – for å lage en påfugl av dem. Og hva skal han med ti soveposer, ti telt og ti liggeunderlag? For ikke å snakke om et anselig antall toalettmapper og uåpnede Bamse- og Donald-blader. – Det er gaver, sier Simon.

Det hører med til historien at både far og barn til slutt ble storfornøyd – både med ryddeprosessen og resultatet.

Om serien
I 10 programmer får folk hjelp med å få orden på hjemmet. Hver uke tømmes et nytt hjem. Alle deltakerens eiendeler ryddes ut, og plasseres i hagen. I løpet av to dager må de bestemme seg for hva de beholde og hva de vil kvitte seg med. Samtidig som sorteringen pågår, rykker Kenneth Kolberg og hans oppussingsteam inn, og pusser opp de aktuelle rommene.

Kaoskontroll er mer enn et oppryddingsprogram. Gjennom ryddeprosessen dukker det opp gjenstander som bringer fram minner hos de medvirkende. En pjuskete teddybjørn, gamle fotografier eller en samling servietter – ting som tilsynelatende er verdiløse, men som har stor affeksjonsverdi. Disse tingene brukes aktivt i programmet for å fortelle historien til menneskene som besøkes. Kanskje de har mistet noen de er glad i, og ikke klarer å kvitte seg med tingene som minner om den avdøde? Eller kanskje man er av den typen som sparer på alt "i tilfelle rottefelle" eller hva om man flytter inn til noen som har "alt"? Skal man da ha dobbelt av alt, eller ta et oppgjør med fortiden?

Det er ikke alltid lett å ta en storopprydding – ofte er de tingene vi ikke har bruk for dem vi holder mest av. Men dersom man tør å ta skrittet fullt ut, og ta en skikkelig opprydding, vil man kunne få en ny, ryddig start, både mentalt og fysisk.

Programmet er sendt tidligere.

Produsert av Monster Entertainment AS
Programleder: Hilde Hummelvoll
Prosjektleder: Jon Peder Olrud, Monster, tlf: 92 68 88 45
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf: 23 04 78 53/907 75 758
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no