Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 15. april 2001 kl 19.35 Herskapelig

Herskapelig (ttv)


NRK1 1. påskedag søndag 15. april kl 19.35
Herskapelig

Et variert og rikt utformet trehotell

Hotel Union fra 1891 er et av landets mest spennende trehoteller og er da også blitt besøkt av storheter som Keiser Wilhelm II av Tyskland, Oscar II og kong Haakon VII sammen med dronning Maud og kronprins Olav. Karen Blixen og Bjørnstjerne Bjørnson var også trofaste gjester på hotellet på Øye. I kveld tar programleder Toppen Bech oss med til dette gamle, ærverdige hotellet.

Turistene oppdaget området rundt Øye for over hundre år siden. De var først og fremst eventyrere, oppdagelsesreisende og fjellklatrere. Ofte kunne de bare en eneste setning på norsk, \"er det fjeld bestiget?\" Men selv om de første turistene var på leting etter det ville og usiviliserte, ville de ha komfort og luksus der de skulle overnatte. De ville ha god mat, myke senger og en fin, gammel portvin servert i kurvstolene på terrassen der de kunne nyte utsikten til \"det ville\". Derfor ble Hotel Union bygget, og initiativtageren var direktør Adolf Schelderup.

Stolt eier
I dag er det fysioterapeuten og akupunktøren Per Ola Ratvik fra Ålesund som er den stolte eier av det praktfulle hotellet. Han hadde kjørt forbi hotellet mange ganger og totalt forelsket seg i den vakre trebygningen. Så da Frikyrkja i 1989 bestemte seg for å selge, slo han til. Han var fast bestemt på at Hotel Union på Øye skulle gjenoppstå som en slags fugl føniks. Det skulle gjenskapes i all sin prakt!

Ringen sluttet
Per Ola Ratvik engasjerte tre lokale aksjonærer, bøndene og pelsdyroppdretterne Idar Nordang og Johan Øye, samt forskeren Ivar Lødemæl. Sammen startet de restaureringsarbeidet. I dag er hotellet svært likt det gamle belle epoque-hotellet (fra tiden før 1. verdenskrig).

Å tilbringe en sommerkveld i en av salongene på Hotel Union er som å reise hundre år tilbake i tiden. Så fikk da også den nye eieren lønn for strevet i 1993, da dronning Sonja under kongeparets sølvbryllupsferd på Vestlandet valgte å ta med gjestene til Hotel Union. Da var ringen sluttet. Endelig var Europas kongelige tilbake på det eventyrlige slottet ved Norangsfjorden.

NRK søndag kl 19.35
Tidligere sendt 5.1.00

Egenprodusert underholdningsprogram
Ved: Toppen Bech
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23 04 89 56 (anne.bekkevold@nrk.no)

Bilder
1.Toppen Bech besøker Hotel Union og eieren Per Ola Ratvik i kveldens \"Herskapelig\". (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)

2. I den nye \"Herskapelig\"-serien har Toppen Bech med både herregårder og trehoteller. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)