Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 26. september 2013 kl 19.45 Schrödingers katt

Piloter på prøve


Er det egentlig mulig for en passasjer å ta over spakene og lande trygt med veiledning fra tårnet på bakken? Det er noe vi ser på film, men programlederne i "Schrödingers katt" vil teste om det lar seg gjøre i virkeligheten.

Pilotene må selv øve jevnlig i simulator for å være forberedt på uventede hendelser. Når landingsstripa nærmer seg, vil det vise seg for programlederne Eldrid Borgan og Per Olav Alvestad om man trenger trening for å håndtere en nødlanding. De befinner seg i en realistisk flysimulator, med Harald Martin Brattbakk som instruktør på øret.

Synstest
Om 20 år er hver fjerde bilist pensjonist. Det finnes ingen standard for når en bilfører ser for dårlig eller reagerer for sakte til å sitte bak rattet. Eldre bilførere er avhengig av fastlegens varierende vurderinger for å beholde førerkortet.

Australske og kanadiske forskere observerer nå tusenvis av eldre bilførere for å komme fram til en standardisert test som gjør det enklere å vurdere om sjåføren fortsatt kan sitte bak rattet.

Storby på havets bunn
Dunwich var en engelsk storby på 1200-tallet, men ligger nå i grus på havets bunn. De store klimaendringene i middelalderen gjorde at den mektige kystbyen ble skylt på havet av kraftige stormer. Undervannsarkeologene jobber for å finne igjen restene av byen som ble spist av havet. Imens forbereder dagens kystsamfunn rundt Nordsjøen seg på en ny runde med ekstra kraftig erosjon.

Med nanoteknologi kan du bygge med bittesmå elementer. Framtidas isolasjonsmateriale kan bestå av små hule kuler av sand på nanostørrelse. Schrödingers katt ser nærmere på teknologien.

Populærvitenskapelig magasin fra NRK Trøndelag (2013)
Programledere: Eldrid Borgan og Per Olav Alvestad
Prosjektleder: Kirsti Moe
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf 414 28 800
TV-seere kan kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900