Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 7. januar 2003 kl 19.30 Ut i naturen: Storrøya under isen

Monica og storrøya i indre Troms

Monica Bryn fra Arendal prøver seg på isfiske for første gang i Øvre Dividal nasjonalpark i Troms (Foto: NRK Troms)
Monica Bryn fra Arendal prøver seg på isfiske for første gang i Øvre Dividal nasjonalpark i Troms (Foto: NRK Troms)
I et grunt fjellvann i Øvre Dividal nasjonalpark i Troms er røya så stor at den knapt kan bli dratt opp gjennom hullet i isen. ”Ubåter”, kaller isfiskerne den. Sørlandsjenta Monica Bryn er med en rutinert isfiske-gjeng fra Tromsø. Hun har ikke prøvd isfiske før. Spørsmålet er om hun får storrøya på kroken. Programmet viser unike under isen-bilder.

Et fjernsynsteam fra NRK Troms har fulgt isfiske-gjengen der Monica Bryn fra Arendal er invitert med. En av isfiskerne er Willy Roger Simonsen som har gitt ut boka ”Mitt nord”, nettopp om den vårlige lidenskapen det er å ligge timesvis over ishullet og vente på den store fisken. Også de andre isfiskerne er rutinerte. På det mest folksomme kan det være mellom 20 og 30 telt på isen.

Under isen
Ved hjelp av spesialbygd kamerautstyr har fotograf Torbjørn Krane klart å ta sjeldne undervannsbilder av røya under isen. – Vi boret hull ved siden av hullet til isfiskerne og filmet derfra. Jeg kan love noen spennende sekunder i det grønnbrune undervannslyset, sier Arild D. Moe, som har laget programmet.

Næringsrike fiskevann
Det er i vårukene i slutten av april og begynnelsen av mai at isfiskere fra hele Troms sliter seg milevis på ski innover Øvre Dividal nasjonalpark. Målet er grunne og næringsrike fiskevann i 600 til 700 meters høyde.

Anjavatnet er ett av dem. Vannet ligger inne i Øvre Dividal nasjonalpark, og er derfor ikke lett tilgjengelig. Skuterløypa opp fra Høgskarhus stopper en mil fra vannet. Isfiske-entusiastene må derfor bruke ski og pulk, og bære tunge sekker med fangsten de får. Mange bærer seg skeive.

Naturprogram produsert av NRK Troms
Programansvarlig Arild D. Moe
Prosjektleder Ut i naturen: Harald Reitan, Faktaavdelingen NRK
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83