Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 8. oktober 2003 kl 22.30 Berserk mot Nordpolen

I isbjørnens rike

Kaptein Jarle Andhøy tok med seg Alex Rosén og David Mercy og dro på ekspedisjon mot Nordpolen (Foto: Freedom Fighters)
Kaptein Jarle Andhøy tok med seg Alex Rosén og David Mercy og dro på ekspedisjon mot Nordpolen (Foto: Freedom Fighters)
Det skal tydeligvis mer til enn hvalrossangrep og pakk-is for å stanse vikingen Ottars etterfølgere på vei mot Nordpolen. Etter å ha vært, bokstavelig talt, ansikt til ansikt med de enorme dyrene og fått flerret gummibåten i filler, setter Berserk II kursen mot isfjellene.

Med dårlig sjøkart risikerer de fire å støte på umerkede skjær og grunner når som helst. Motoren lekker, og det har den gjort helt siden Larvik. Men det er ikke nok til å ødelegge den optimistiske stemningen om bord.

Dyrenes konge
Svalbards natur og dyreliv er blant de best bevarte i verden, og David benytter enhver anledning til å kommunisere med dyra. Har han det som skal til når han prøver seg på en isbjørn?

Is og iskaldt
Mannskapet begynner ellers å bli preget av kulden. Det er bare knapt seks grader inne i båten. Etter Svalbard går kursen likevel fortsatt rakt nordover. Målet er Kvitøya, men det viser seg å være mer is enn det kystvakten estimerte. En morgen våkner gutta på en måte som en absolutt ikke vil våkne på i Arktis…

Om serien
Kaptein Jarle Andhøy, Alex Rosén og David Mercy bestemte seg for å følge vikinghøvdingen Ottars fotspor og la ut på langtur med den lille seilbåten Berserk II. Med start fra Kaupang i Vestfold var målet for ekspedisjonen å nå Kvitsjøen i Russland, med stopp i Nordishavet for å påvise global overoppheting.

Jarle har tidligere reist på tokt med David til Sydpolen med Berserk I. Alex traff ham på Shetland, der de først havnet i slagsmål, men siden ble svært så gode venner. Da Alex hørte om Jarles planer for neste tur, spurte han om å få være med, og mønstret på som kokk.

De tre har filmet hverandre på omgang gjennom hele turen. De var borte i til sammen fire og en halv måned, og kom hjem i september i fjor. Svømming med hvalross og møte med isbjørn er bare noe av dramatikken vi får være med på.

Eventyrdokumentar
Medvirkende: Jarle Andhøy, Alex Rosén og David Mercy
Prosjektleder: Charlo Halvorsen
Pressekontakt: Elisabeth Burø, mob: 93046697