Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 5. september 2000 kl 19.30 Schrödinger spesial

Schrödinger spesial (ttv)


NRK1 tirsdag 5. september kl 19.30
Schrödinger spesial

Kan smittsom hjernehinnebetennelse bekjempes?

I kveldens spesialutgave av Schrödingers katt settes fokus på den farlige hjernehinnebetennelsen. Hvert år blir tusenvis av mennesker over hele verden alvorlig syke av infeksjonssykdommen meningitt eller hjernehinnebetennelse. Noen dør, og blant dem som overlever, kan noen få alvorlige hjerneskader. Hva er det som gjør sykdommen så farlig, og hvorfor er den så vanskelig å bekjempe?

Vi følger et legeteam som har spesialisert seg på å behandle pasienter med meningokokkinfeksjon. Det er viktig at behandlingen starter tidlig, men ofte er symptomene uklare og forveksles lett med influensasymptomer.

Det er meningokokkbakterien som skaper infeksjonen. Det er en bakterie som lever i halsen på mange av oss uten at vi vet at den er der, og uten at den gjør skade av noen art. Men noen ganger trenger den seg gjennom slimhinnene i halsen og kommer inn i blodsystemet. Ingen vet nøyaktig hvordan og hvorfor den gjør det, men når den først er i blodsystemet, er den livsfarlig. Den formerer seg raskt og kan forårsake to livstruende sykdommer; meningitt og en alvorlig blodforgiftning som kalles meningokokk sepsis.

Vaksine
Hvorfor kan man ikke utvikle vaksiner mot denne bakterien som kan hindre sykdommen i å bryte ut? Det er et selvsagt spørsmål som også stilles i programmet, og svaret avslører hvilke vansker forskerne står overfor i det arbeidet. Det finnes fem ulike grupper av bakterien som kan føre til sykdom, og av grunner forskerne ikke skjønner, opptrer de forskjellige bakteriegruppene i forskjellige deler av verden. Her i landet som i resten av Europa, skyldes de fleste sykdomstilfellene bakterier av gruppe B og C. Meningokokkbakterien er i tillegg en komplisert organisme som lett forandrer egenskaper.

Det finnes vaksine mot fire av de fem gruppene, men ikke mot gruppe B som er årsaken til de fleste sykdomstilfellene i Europa og Nord- og Sør-Amerika. Innenfor gruppe B finnes det flere stammer av bakterien, og i Norge har man klart å lage en vaksine som har vist seg å virke beskyttende mot den stammen vi har her til lands. Det setter Norge i en ganske enestående situasjon, og i programmet blir avdelingsoverlege Hanne Nøkleby ved Statens Institutt for Folkehelse intervjuet om den norske innsatsen på området.

Om Schrödingers katt
NRKs populære magasinprogram er i full gang med høstjakten på interessante nyheter innen vitenskap og forskning. Hver uke presenterer programlederne Gry Beate Molvær og Eiliv Flakne et mest mulig representativt utvalg av det som foregår innen nasjonal og internasjonal forskning.

- Aktuelle fagområder vi fortsatt kommer til å legge vekt på er genteknologi, klima, moderne matproduksjon, romfart og medisinsk forskning, krydret med spørsmål fra hverdagen vår. Målet er å lage et program som skal engasjere flest mulig. Schrödinger-journalistenes oppgave er å popularisere uten å banalisere. Med andre ord, du skal ha blitt klokere etter å ha sett våre sendinger, sier redaksjonsleder Aud Helene Arnkværn.

NRK1 tirsdag kl 19.30

Fra forskningsredaksjonen, NRK Sør-Trøndelag
Programleder: Eiliv Flakne
Pressekontakt: Siri G. Meyer, tlf. 23048123 (siri.gronning.meyer@nrk.no)

Bilder
1. Hver uke presenterer programlederne Gry Beate Molvær og Eiliv Flakne et mest mulig representativt utvalg av det som foregår innen nasjonal og internasjonal forskning. (Foto: Scanpix/Gorm Kallestad).
2. Gry Beate Molvær er programleder for Schrödingers katt. (Foto: Scanpix/Gorm Kallestad).
3. Eiliv Flakne er programleder for Schrödinger spesial. (Foto: Scanpix/Gorm Kallestad).