Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 9. januar 2006 kl 21.25 Niern: Gladiatoren

Mektig historisk drama

Russell Crowe i rollen som Maximus
Russell Crowe i rollen som Maximus
Vi befinner oss i år 180, og keiser Marcus Aurelius’ død skaper kaos i Romerriket.

Maximus (Russell Crowe) er en av den romerske hærens dyktigste og betrodde generaler, men når Marcus’ utspekulerte sønn, Commodus (Joaquin Phoenix) bestiger tronen, begynner vanskelighetene for Maximus.

Commdous gir ordre om å henrette Maximus. Han unnslipper, men blir fanget av slavehandlere, får navnet "Spaniard" og tvinges til å bli gladiator. Fra nå må Maximus kjempe kamper på liv og død med andre menn for å glede et stort, betalende publikum.

Kampkunnskapene gjør Maximus til en av de mest berømte og beundrede menn i Colosseums gladiator-arena. Fast bestemt på å hevne seg på mannen som tok fra ham friheten og utryddet familien hans, tror Maximus at han kan bruke berømmelsen og dyktigheten i ringen til sin egen fordel.

Når gladiatoren blir en trussel mot Commodus’ styre, bestemmer keiseren seg for selv å møte Maximus i ringen – i en kamp på liv og død.

Prisdryss
"Gladiatoren" fikk en mengde priser i 2000. Russel Crowe fikk Oscar for beste skuespiller, og filmen ble belønnet med Oscar for beste film. I tillegg vanket det priser både for lyd, kostyme og visuelle effekter. Det amerikanske filminstituttet ga filmen en plass blant årets ti beste filmer.


Amerikansk spillefilm fra 2000
Originaltittel: "Gladiator"
Regi: Ridley Scott
I rollene: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen, Oliver Reed, Derek Jacobi og Richard Harris
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83