Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 26. november 2007 kl 22.30 Store studio

Skurk, helt og gangster

Anne Lindmo har variert program i kveld. Alt fra Henry Rinnan til hip hop står på menyen.

Henry Rinnan har helt siden han herjet med sin beryktede Rinnanbande under krigen, vært Norges mest forhatte mann. Landssvikeren var en uvanlig brutal agent som ikke sto tilbake for kidnapping, tortur og drap.

For første gang kan vi nå lese historien om Rinnan slik den ble fortalt av ham selv. Manuskriptet ble skrevet av etterforskerne Kjell og Odd Sørlie, som forhørte Rinnan i 1945, og har lenge vært forsvunnet. Nå har Journalistene Ola Flyum og Stein Slettebak Wangen bearbeidet det gjenfunne manuset, og levert boken "Rinnans testamente". Ola Flyum kommer til Store studio for å vise oss nye sider ved Henry Rinnan.

Gangster
Denne uken er det premiere på ¨Ridley Scotts nye film "American Gangster." Britiske Scott har tatt for seg et stykke ultraamerikansk historie: Filmen er basert på historien om Frank Lucas som bygde opp et narkoimperium i søttitallets new york. Lucas ble på sett og vis sett på som en ekte amerikansk helt fordi han var en dyktig mann som skapte store verdier – og det faktum at han gjorde det på feil side av loven, har bare i noen grad lagt en demper på heltedyrkelsen.

Vi har møtt Denzel Washington som hadde store utfordringer i rollen som den glamorøse skurken Frank Lucas.

Helt
Den amerikanske dokumentarskaperen Michael Moore er blitt verdensberømt og bejublet for sine satiriske og sterkt samfunnskritiske og antiautoritære filmer. Med "Roger and Me," "Bowling for Columbine" "Fahrenheit 9/11" og "Sicko" har han ikke bare satt politisk dagsorden men også fornyet dokumentargenren og skapt et oppsving i interessen for denne typen film.

Moore er blitt en helt, men blir også kritisert både for sine metoder og konklusjoner. Nå kommer dokumentarfilmen "På Sporet av Michael Moore". Den er laget av to kanadiere som forsøker å rive Michael Moore ned fra pidestallen og vise at han selv har blitt det han kritiserer i sine filmer: en uangripelig autoritet som tyr til uærlige metoder for å oppnå sitt mål.

Hip hop
En av høstens aller beste tv-overraskelse har vært dokumentarserien "Glatte gater", der vi har blitt kjent fire medlemmer av hip hop-kollektivet Minoritet1.
Rune Langlo og Anita Myking fra filmselskapet Motlys har filmet gjengen i ett og et halvt år. Dokumentaristene styrer stilsikkert unna fjortis- og innvandrer-klisjeer og har i stedet en morsom , fengende og inkluderende historie om fire unge mennesker som tross ulik bakgrunn og forskjellige erfaringer klarer å lage musikk sammen .

På mandag slipper Minoritet1 sin nye single – vi er glade for at de gjør det i Store studio

Om Store studio
Store studio er NRKs mandagstalkshow. Programleder Anne Lindmo byr på aktuelle gjester fra kulturlivet, reportasjer og levende musikk.

Om Store studio
Store studio er NRKs mandagstalkshow. Programleder Anne Lindmo byr på aktuelle gjester fra kulturlivet, reportasjer og levende musikk.

Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Anne Lindmo
Prosjektleder: Haagen Guttu
Kontaktperson, vaktsjef, Store studio: Helle Vaagland, 23 04 70 00/41 31 84 23
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Hjemmeside