Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 10. november 2001 kl 22.30 Presidenten

Sjokkerende anklager


Et medlem av kongressen skaper høye bølger under en pressekonferanse, der han kommer med anklager om misbruk av narkotika blant staben i Det hvite hus. Beskyldningene retter seg ikke mot noen navngitte personer, og ettersom presidentens stab består av hele 1300 ansatte, har pressetalskvinne C.J. problemer med å tilbakevise påstanden kategorisk.

Men så viser det seg at kongressmedlemmet har fått tak i konfidensiell informasjon om et stabsmedlem som tidligere hadde et rusproblem. Og verst av alt, det dreier seg om en person som står presidenten meget nær.

Samtidig arbeider presidenten med å finne en erstatter til et høyesterettsmedlem som snart skal gå av med pensjon. En svært populær dommer er en het kandidat, men når staben får i oppdrag å undersøke fortiden hans, kommer de over opplysninger som setter ham i et nytt lys.

Om serien
"Presidenten" (The West Wing) vant hele ni priser under Emmy-utdelingen i september og ble dermed den mestvinnende produksjonen i prisens historie. Serien hadde premiere i USA i fjor høst og er blitt en braksuksess både blant kritikerne og publikum i hjemlandet. Sesongstarten nå i høst ble fulgt av hele 38 millioner seere og var det mest sette programmet denne uken over hele USA.

I "Presidenten" følger vi presidenten (Martin Sheen) og hans lojale stab i Det hvite hus. Det handler ikke bare om den politiske tautrekkingen som foregår i kulissene, men også om personlige forhold, maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det "hemmelige" spillet i amerikansk politikk.

President Josiah Bartlet tilhører Demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm - bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Stabssjefen Leo McGarry (John Spencer) er presidentens nærmeste allierte og fortrolige. Han har en jordnær forstand og en sikker nese for det som rører seg blant folket. Han har ingen overdreven respekt for presidenten, men forsvarer ham i utad i ett og alt.

Stabens nestkommanderende er Josh Lyman (Bradley Whitford), en dreven valgkampstrategiker som tillegges mye av æren for at Bartlet ble valgt til president. Imidlertid skaper han ofte høye bølger med sine sterke meninger.

Pressesekretæren C.J. Cregg (Allison Janney) er ekspert på å avlede pressens nærgående spørsmål med stil og dyktighet. Hun arbeider for kommunikasjonssjefen Toby Ziegler (Richard Schiff), som er en uformell fyr med en kynisk sans for humor.

Sam Seaborn (Rob Lowe), Tobys nestkommanderende, har to interesser: Politikk og kvinner. Han utformer med letthet engasjerte erklæringer og taler for presidenten, men detaljene er ikke hans sterke side.

Mandy Hampton (Moira Kelly) er nettopp blitt ansatt som markedssjef. Hun er en meget begavet politisk rådgiver med tusen jern i ilden og snakketøyet på høygir. Hun og Josh har tidligere hatt et forhold.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av - men til tider også på tross av - det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Amerikansk dramaserie
Av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Moria Kelly og Bradley Whitford
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51

Bilde
Pressetalskvinne C.J. (Allison Janney) og stabssjef Leo (John Spencer) blir berørt på hver sin måte av anklagene om narkotikamisbruk i Det hvite hus.