Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 27. august 2005 kl 20.10 Profil: Japansk form og kunst

Japansk arkitektur ut i verden

Japansk arkitektur innholder både moderne templer og innendørsstrender som på dette bildet
Japansk arkitektur innholder både moderne templer og innendørsstrender som på dette bildet
Den japanske arkitekturen har påvirket arkitekturen i Europa. Gjennom intervjuer med kjente arkitekter hører vi i kveld om hvilken innflytelse den har hatt, og om motiver og tolkninger.

Tadao Ando er selvlært japansk arkitekt med bakgrunn som bokser, kjent for sin vakre betongarkitektur. Han er for tiden en av verdens mest fremstående arkitekter. Ando har fått mye ros for sitt Modern Art Museum Forth Worth i USA, og Giorgio Armanis utstillingsteater i Milano.

Sverre Fehn er norsk, internasjonalt kjent arkitekt med japansk forankring. Han er særlig kjent for sitt berømte Bremuseum i Norge.

Kristian Gullichsen er en av Finlands store arkitekter, som arbeider i Alvar Altos ånd. Han har fått stor anerkjennelse for den nye, finske ambassaden i Stockholm.

Kisho Kurokawa er kjent for sine science-fiction lignende kapsel-høyhus. I tillegg er han kjent for sine bøker om japansk arkitektur. Under fotball-VM i Japan sto han bak sportsarenaen "The Eye".

Toyo Ito er en japansk arkitekt som ofte lager verk som er formulert rundt ideer om hvordan vi mennesker har forandret oss under innflytelse av den moderne teknikken. Toyo Ito er mest kjent for sin glassarkitektur med datastyrte elementer, blant annet for sitt Mediatek i Sendai – den nye tids kulturhus.

Juhani Pallasmaa har som forfatter av flere arkitekturteoretiske bøker arbeidet med hva den japanske innflytelsen har betydd for skandinavisk arkitektur. Han er hovedansvarlig for omdanningen av området rundt sentralstasjonen i Helsingfors.

Kazuo Shinohara er nestoren blant japanske arkitekter. Han har sitt utgangspunkt i både matematikk og japansk kulturtradisjon. Han er særlig opptatt av bygningers form og utseende.

Programmet er sendt tidligere.

Svensk dokumentar (2004)
Pressekontakt: Inger Larsen tlf. 23 04 74 83 / 98 87 50 78