Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 31. januar 2006 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Tid for snøras

Programleder Monika Blikås og doktorgradstudent Marianne Heggen ved Universitetet i Bergen er imponerte over middens ekstreme tålegrense for kulde (Foto: Thomas Hellum, NRK)
Programleder Monika Blikås og doktorgradstudent Marianne Heggen ved Universitetet i Bergen er imponerte over middens ekstreme tålegrense for kulde (Foto: Thomas Hellum, NRK)
Hvordan er det å ligge under et snøras mens letemannskaper går manngard med søkestenger og lavinehunder for å finne deg? Hvordan kan et millimeter stort dyr tåle ned mot 50 kuldegrader? Og hva skjer inne i bjørnehiet når bjørnemamma nettopp har gitt liv? Monika Blikås og Kari Toft har blant annet dette å by på i kveldens program.

Vi går nå inn i den farligste perioden for snøras, med kald, tørr vintersnø som vinden legger i store skavler over bratte heng. Snø, vind og stigende temperaturer øker rasfaren, men fins det en siste, utløsende faktor?

En gammel, men ukjent teori begynner å vekke oppsikt, og viser seg å holde stikk rent statistisk. Vi snakker om månens tiltrekningskraft – og at de fleste snørasene kommer timen før fjære sjø. Ivar Hol i Statens vegvesen i Molde er ikke i tvil, og bruker denne kunnskapen når han stenger rasfarlige veier.

Å overleve om vinteren
Snøskredene som skiløperne blir tatt av, er som regel selvutløste, noe Ut i naturen har unike bilder av. Men hvordan er det å havne under et slikt ras? Radiokollega Helge Søfteland ble gravd ned på Vikafjellet, og han forteller hvordan det går fram til han blir funnet av Hordaland Røde Kors og lavinehundene.

Andre dyr har funnet mer behagelige måter å overvintre på. Programleder Monika Blikås viser fram fjellrypa, lemenet og middens fascinerende verden om vinteren. Doktorgradstudent Marianne Heggen er imponert over middens ekstreme tålegrense for kulde.

I Hannes hjørne blir det et meget privat gløtt inn på flaggermusens soverom – oppi en spesialsydd sovepose. I seervideoene blir det blant annet møte med en akrobatisk isbjørn på Svalbard.

Unike bjørnebilder
Alle vet at bjørnen sover om vinteren. Men ikke alle vet at det er nettopp nå, midt på vinteren, at bjørnebinna får ungene sine. Kari Toft og fotograf Jørn Nordli reiste til Orsa bjørnepark for å smugtitte på den fire år gamle binna Losa. Overraskelsen var stor da de listet seg inn og oppdaget at binna akkurat hadde fått tre bittesmå bjørnunger. Det ble et følelsesladet møte – i hvert fall for journalisten.

Naturprogram fra NRK Program riks, Bergen
Programledere: Monika Blikås, tlf: 47 81 73 96
Kari Toft
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78