Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 7. mars 2005 kl 19.55 Faktor: Artister på dugnad

Artistinnsats for katastrofeofrene

Over 60 norske artister bidro på støttesingelen
Over 60 norske artister bidro på støttesingelen "Venn". (Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix)
Etter flodbølgekatastrofen i Sørøst-Asia 2. juledag opplevde vi en giverglede vi knapt har sett maken til. Espen Lind, Lene Marlin, Sissel Kyrkjebø, Kurt Nilsen, Odd Nordstoga, Sivert Høyem, Morten Abel og over 60 andre norske artister ville også bidra. Og da med det de kan best - å lage en radiohit.

Spellemannkomiteen tok initiativ til artistdugnaden. Lene Marlin og Espen Lind ble spurt om å skrive en låt, og de takket umiddelbart ja. Tekstforfatteren har komiteen valgt å holde hemmelig.

I løpet av en hektisk uke dukket ulike solister opp i Rainbow studio i Oslo for å spille inn låten "Venn". For produsent Bjørn Nessjø var det ingen enkel oppgave å sy sammen så mange ulike solister på en låt. Det var også en utfordring for mange artister å måtte synge på norsk.

– Det blir så mye mer åpent og ærlig. Det blir så nakent, sa Maria Arredondo etter å ha fullført sine linjer i låtena.

Kritikk fra mediene
Under arbeidet med prosjektet ble det fremsatt kritikk om at artistene stilte opp for å få ekstra pr. - Jeg håper at nordmenn som er nært berørt av katastrofen ser at dette gjør vi fordi vi vil skaffe penger. Vi gjør ikke dette for egen pr. Overhodet ikke. Det klarer norske artister med egne produkter, sier Marianne Antonsen, leder for grammofonartistenes forening (Gram Art) og talskvinne for hele aksjonen.

En ære å få delta
Artistene så på det som en ære å få delta i prosjektet og ryddet plass i fulle kalendere for å stille opp. Kurt Nilsen, som kom rett fra Gøteborg, satte pris på mulighetene til å bidra som artist. - Helst skulle man bare dritt i alt her og dratt ned dit for å hjelpe, men man får heller prøve å gjøre så godt man kan som artist slik at plata selger sinnsykt mye, sier Kurt etter endt innspilling.

- Utgangspunktet var å lage en fin poplåt og ikke noe med fotballrefreng og sånn stadionsang, sier låtskriver Espen Lind.

CD’en ble klar i løpet av halvannen uke. Innspillingsprosessen var intens, og mot slutten dukket det opp kreative uenigheter som gjorde at nye opptak måtte gjøres i siste liten.

Faktor var flue på veggen, og i kveld blir vi med på diskusjonen som ledet frem tiil "Venn". Dokumentaren gir også et godt innblikk i hvordan norske artister jobber på dugnad.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta (2005)
Programansvarlig: Gry Kårstad
Prosjektleder: Cathrine Wiik
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 86 96/92 01 55 79
Vises også i Nett-TV