Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 23. oktober 2006 kl 19.55 Faktor: Rubelmisjonæren - ikke galt å være rik

Misjonær og forretningsmann

Rubelmisjonæren – ikke galt å være rik: Misjonæren og forretningsmannen Sigfred Giskegjerde. (Foto: Liv Inger Somby, NRK)
Rubelmisjonæren – ikke galt å være rik: Misjonæren og forretningsmannen Sigfred Giskegjerde. (Foto: Liv Inger Somby, NRK)
Sigfred Giskegjerde fra Giske på Sunnmøre er dobbeltarbeinde som misjonær og forretningsmann nordvest i Russland. Han vil frelse og redde samene på Kolahalvøya, men samtidig vil han også bli rik på vestlig "adventure"-turisme.

- Det er ikke galt å tjene seg rik, så lenge jeg klarer å skape arbeidsplasser. Å bli kalt for en "rubelmisjonær" viser at jeg har stor omgang med rubler, smiler Giskegjerde.

Han har ingen kvaler rundt det å være både misjonær og forretningsmann. Han tror at "kallet" om å hjelpe de aller fattigste gjør at Gud vil ta imot ham, uansett hvor rik han måtte bli i Russland.

Vil frelse og hjelpe fattige samer
Sigfred har bodd 10 år i Murmansk og jobber for Norges Samemisjon. Han setter all sin tid for å frelse og hjelpe fattige samer, komier og russere i de to bygdene Lovozero (Lujávri på samisk) og Revda, som ligger 200 km sør for Murmansk. Dette er to samebyer i et nedslitt område der tundraen begynner, med en hverdag med alkoholisme, høy arbeidsledighet og selvmordsbølger.

Sigfred holder bønnemøter, hjelper rusmisbrukere og driver suppekjøkken. Samemisjonen har også etablert egen systue for alkoholiserte kvinner som prøver å komme seg ut av årelangt rusmisbruk.

Driver hotell for Samemisjonen
Men samtidig vil han tjene penger, og helst mye! Han og kona Tatiana driver et hotell i Lovozero som Samemisjonen eier. Hotellet har Samemisjonen fått i gave av kristenrussen på Framnes i Norge som klarte å samle inn over 700 000 kroner.

- Jeg bruker alle mine sparepenger på hotellet, fordi kallet er så stort. Jeg skal ikke gjøre opp regnestykket nå, det skjer hos Herren ved porten til himmelen. For meg er ettermæle det viktigste, sier misjonæren og forretningsmannen.

- Egentlig er jeg en eventyrer som liker utfordringer og kontraster, sier misjonæren og sunnmøringen som har funnet sin jomfruelige mark.

Skeptisk sjaman
Men ikke alle er like begeistret. Den lokale samiske sjamanen er en av de få som er kritisk til omfattende misjonering blant samene. Han tar aldri en misjonær med på trommereisene sine.

- En misjonær vil alltid betrakte sjamanisme som eventyr, sier sjamanen Jakov Jakovlev.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Sámi Radio (2006)
Programansvarlig: Liv Inger Somby
Prosjektleder: Jan Roger Østby
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 0 486 96/995 39 252
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900
info@nrk.no

LENKER
  • Hjemmeside