Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 2. mars 2004 kl 23.10 Utsyn: Dødelige fiender

Kelly og sannheten om biologiske våpen

Hva sa våpeninspektøren David Kelly i det aller siste intervjuopptaket med ham? (Foto: ABC)
Hva sa våpeninspektøren David Kelly i det aller siste intervjuopptaket med ham? (Foto: ABC)
Mens britiske myndigheter og institusjoner fortsetter å skifte sol og regn i Irak-saken, spør mange seg hva som er sannheten om biologisk krigføring. Og hva sa egentlig den britiske våpeninspektøren David Kelly i det aller siste intervjuopptaket som ble gjort med ham?

I "Utsyn" dokumenteres også kappløpet mellom stormaktene siden den andre verdenskrig om å være først ute med nye typer dødelige biologiske våpen. Til forskjell fra kampen mot aids og sars som er ny, har dyrkingen og den livsfarlige spredningen av de dødelige bakteriene som inngår i biologiske våpen, pågått mye lenger.

Kveldens dokumentar tar opp vår frykt for biologiske våpen, en frykt som er økt tifold etter krigene i Irak. Tanken på miltbrannbakterier og koppesmitte kan få det til å gå kaldt nedover ryggen på noen hver.

Yrke: Våpeninspektør
Foruten å rette søkelyset mot det vitenskapelige kappløpet og de politiske manøvrene som ligger bak biologisk krigføring, ser dokumentaren i "Utsyn" også på bakgrunnen for den nå så kjente yrkestittelen våpeninspektør.

Programmet inneholder det aller siste intervjuopptaket med David Kelly, den britiske våpeninspektøren som i et BBC-program ble påstått å hevde at den britiske regjeringen hadde "spritet opp" et offentlig dokument om Iraks beholdning av masseødeleggelsesvåpen.

Ikke tenk på moral
En rekke intervjuer med vitenskapsmenn gir også en pekepinn om deres motivasjon for å videreutvikle en teknologi med så brutale aspekter som biologisk krigføring nødvendigvis må ha.

Et intervju med en av dem, Bill Patrick i Washington DC, sier noe om motivasjonen. Patrick har vært en av de fremste i utviklingen av biologiske våpen i USA og har bidratt til masseproduksjon av store enheter.

"Jeg tenker ganske enkelt ikke på moral eller sitter og pønsker på etiske spørsmål… Vi ser på oss selv om patrioter," sier han i programmet.

Innkjøpt australsk program
Originaltittel: Deadly Enemies – A Secret History of Germ Warfare
Regi: Susan Lambert
Produksjon: ABC (2003)
Kontakt i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57