Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 23. juli 2008 kl 00.25 Atomspionasje: Superspionen

Spionen som forandret verden

Fysikeren Klaus Fuchs (Marco Hofschneider) var med på å utvikle atombomben for amerikanerne – og leverte hemmeligheten videre til Sovjetunionen. (Foto: Peter Cotton, BBC)
Fysikeren Klaus Fuchs (Marco Hofschneider) var med på å utvikle atombomben for amerikanerne – og leverte hemmeligheten videre til Sovjetunionen. (Foto: Peter Cotton, BBC)
BBCs dramadokumentar "Atomspionasje" handler i kveld om vitenskapsmannen og spionen Klaus Fuchs, som stjal hemmeligheten om atombomben fra amerikanerne – og kastet verden inn i våpenkappløpet og den kalde krigen.

Klaus Fuchs (1911-1988) flyktet fra Tyskland i 1933 etter en brutal konfrontasjon med nazistene som nylig var kommet til makten. I sitt nye hjemland, England, ble han snart en fremstående fysiker og forsker tilknyttet universitetet.

Det var ingen hemmelighet at Fuchs var kommunistsympatisør. Likevel ble han i 1942 sendt til et laboratorium i Los Alamos i New Mexico, USA, for å være med på utviklingen av verdens første masseødeleggelsesvåpen. Sammen med blant andre Robert Oppenheimer (hovedperson i neste del av denne serien) deltok han i framstillingen av atombomben.

Smuglet ut atomhemmeligheten
På dette tidspunktet hadde Klaus Fuchs en etablert kontakt med Sovjetunionen, som mottok militære hemmeligheter gjennom etterretningsoffiseren "Sonya". I Los Alamos satte han møysommelig sammen alle bitene til atomhemmeligheten og smuglet ut papirene uten å bli oppdaget av FBI-vaktene.

6. august 1945 ble Hiroshima målet for verdens første kjernefysiske bombe sluppet over bebodd mål. Tre dager senere ble en tilsvarende bombe sluppet over Nagasaki. Dagen etter kapitulerte Japan.

Det amerikanerne ikke visste, var at Stalin var fullt orientert om atomvåpenprosjektet. Samtidig med at krigen tok slutt, gav han en gruppe vitenskapsmenn i oppdrag å framstille en sovjetisk atombombe. I denne prosessen ble informasjonen fra Fuchs uunnværlig.

Spionjakten begynner
Da Sovjet i 1949 triumferende fortok sin første kjernefysiske prøvesprengning, markerte det starten på den kalde krigen. I førti år skulle verden leve med frykten for et kjernefysisk ragnarok.

Amerikanerne var ikke i tvil om at Sovjetunionen måtte ha fått hjelp utenfra for å kunne framstille atombomben så raskt. Så samtidig som våpenkappløpet skjøt fart for alvor, startet FBI jakten på mannen som utløste det.

Om serien
Kampen om overtaket i det kjernefysiske våpenkappløpet er temaet i "Atomspionasje", en dramatisert dokumentarserie fra BBC. Serien tar for seg fem spionthrillere fra virkeligheten, fra 2. verdenskrig og fram til i dag. Historien gjenskapes ved hjelp av spennende, dramatiserte rekonstruksjoner og grundig dokumentasjon, blant annet fra CIA og KGBs arkiver.

Neste episode i serien handler om Robert Oppenheimer, atomfysikeren som ble spionstemplet på grunn av sin motstand mot utviklingen av hydrogenbomben.

Avsnitt 4 tar for seg handler om atomfysikeren Mordecai Vanunu, som satt i fengsel i 18 år fordi han offentliggjorde opplysninger om det israelske kjerne¬våpen-programmet.

Siste og femte program tar for seg den pakistanske atomfysikeren Abdul Qader Khan. Han gjorde sitt hjemland til en atommakt ved å stjele atomhemmeligheter fra sin arbeidsgiver i Nederland, og ledet senere et illegalt nettverk for kjernevåpen.

Britisk dramadokumentar i 5 deler (2007)
Originaltittel: Nuclear Secrets
Produksjon: BBC i samarbeid med National Geographic og NDR
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Les mer