Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 8. april 2006 kl 20.20 Tore på sporet

Leter etter bortadoptert sønn

Tore Strømøy ønsker å hjelpe Maria med å finne ut hvor det er blitt av sønnen hennes. (Foto: Trond Eide)
Tore Strømøy ønsker å hjelpe Maria med å finne ut hvor det er blitt av sønnen hennes. (Foto: Trond Eide)
For 17 år siden ble Marias baby bortadoptert. Siden da har hun kjempet for å få gutten tilbake.


Maria Isnelia Marin Castano er en kvinne som i en årrekke har kjempet for rettferdighet og oppreisning. Bakgrunnen er at hennes lille sønn ble bortadoptert da han var baby. Maria var i en vanskelig livssituasjon og lot en offentlig insititusjon ta hånd om gutten en periode mens han var liten. En dag fikk hun beskjed om at han var borte. Gutten var satt ut for adopsjon.

Siden den gang har Maria kjempet mot rettsvesenet og myndighetene i heimlandet for å få vite hvor sønnen befinner seg. I dag er hun bosatt i Spania, der hun kjemper videre fordi hun mener det ble begått en stor urett mot henne.

For en tid tilbake sto hun frem på spansk tv og fortalte sin historie. En norsk kvinne så innslaget og satte Maria i kontakt med Tore Strømøy. Kan han hjelpe henne med å finne ut hvordan det har gått med gutten hennes?

Gjensynet
I kveld blir det også et gjensyn med Judith Kjøll fra Aukra. For ti år siden – og i den første runden av Tore på sporet - reiste Judith til Russland. Her ville hun finne spor etter farens slekt og sette kors på besteforeldrenes grav. Det ble en lang og god reise som har betydd mye for Judith i etterkant.

Heltene ved havet
Til slutt blir vi med søskenparet Tove og Ken til øya Arranmore i Irland. Deres far var matros på skipet SS Steinstad som forliste nettopp der under siste verdenskrig. En familie på øya reddet mannskapet på elleve nordmenn etter fem dramatiske døgn på havet. Gjennom hele livet har Tove og Ken fått fortalt historien om de skjebnesvangre døgnene i farens liv.

Nå vil de med egne øyne se Arranmore og møte dem som bor der. I selskap med Tore Strømøy reiser de til "den grønne øya", og vi får et sjeldent innblikk i en til nå ukjent historie fra den andre verdenskrig.

Om serien
Tore på sporet er blitt en institusjon på linje med Frelsesarmeen og Røde Kors når det gjelder etterlysningstjeneste. Programmet feirer i år 10-årsjubileum, og siden starten har programleder Tore Strømøy reist verden rundt mange ganger sammen med mennesker som har et sterkt ønske og behov for å finne tilbake til sine røtter og finne igjen forsvunne familiemedlemmer.

Tusenvis av nordmenn har kontaktet redaksjonen for å få hjelp. Hver eneste dag i 10 år har redaksjonen mottatt brev, e-post og telefoner fra seere som trenger hjelp til å spore opp slekt og venner. Dette har resultert i ti, nye programmer, hvor du får være med på nye sterke og gripende møter mellom mennesker som endelig får på plass viktige brikker i livet sitt.

I tillegg til de nye, spennende sakene, får vi også et gjensyn med mennesker som har vært med i de tidligere programmene. Da får du vite hvordan det egentlig gikk, etter at Tore brakte dem sammen på tv.

Egenprodusert underholdningsserie fra NRK program riks (2006)
Programleder: Tore Strømøy
Prosjektleder: Karen Bit Vejle, tlf. 73 88 17 37/907 722 81
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18/988 588 80,


LENKER
  • Les mer: