Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 17. august 2005 kl 19.55 Lysglimt i mørke: Den første flammen

Fyrets betydning i norsk kysthistorie

Dag Lindebjerg ved Norges sørligste fyr, Ryvingen (Foto: NRK)
Dag Lindebjerg ved Norges sørligste fyr, Ryvingen (Foto: NRK)
Vår kysthistorie bærer på dramatiske forandringer. Vårt langstrakte land har i alt hatt over 200 fyrstasjoner. I dag er samtlige fyr i ferd med å bli avbemannet. Dette har fått Dag Lindebjerg til å legge ut på en lang "fyrreise". Gjennom seks programmer tar han oss med fra Torbjørnskjær fyr i Østfold til Bøkfjord fyr ved Kirkenes.

I 1655 ble Norges første fyrlys tent på Lindesnes. Dette ble starten på en utbygging langs norskekysten som utover 1800-tallet kom til å telle over 200 fyrstasjoner med fast bemanning. I tillegg kom hundrevis av lykter og andre lysende sjømerker. Etter 350 år blir nå samtlige fyr avbemannet, og de fleste bygningene og eiendommene overført til annen virksomhet.

Historiske milepæler
Underveis besøker Dag Lindebjerg en rekke av våre mest kjente fyr, og mange har vært historiske milepæler i vår kysthistorie. Han treffer nåværende og tidligere fyrvoktere, og folk som har bodd store deler av sitt liv på de avsidesliggende utpostene mot storhavet. Han møter mennesker som har vokst opp på fyrene, og nye brukere.

All musikken i serien er laget av Haugesund-gruppen Vamp, som har brukt Ryvarden fyr både til øvingslokaler og plateinnspillinger.

Første program
Det første programmet starter på Lindesnes fyr, der Dag Lindebjerg treffer fyrmester Rolf Dybvig og Knut Baar Kristoffersen fra Kystdirektoratet. De prater om det første fyrlyset som ble tent på Lindesnes i 1655, og om Lindesnes’ historie. Og siden Lindesnes har landets eneste operative tåkelur, får vi en prøve. Rolf Dybvig forteller om sitt liv på fyrene.

Kystverkets vedlikeholdsbåt kommer også til Lindesnes, og tar programlederen med på en inspeksjonstur østover. Sammen med fyrmester Kjell Otto Hansen besøker han Hatholmen fyr ved Mandal, Norges sørligste og første elektriske fyr på Ryvingen, innseilingsfyret Grønningen ved Kristiansand og hovedbasen til Kystverket på Oksøy fyr.

Egenprodusert dokumentar fra Program riks, Hordaland
Programleder: Dag Lindebjerg, tlf: 95 15 22 78
Prosjektleder: Thomas Hellum, tlf: 41 42 55 09
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78