Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 17. april 2006 kl 16.10 Den engelske pasienten

Prisbelønt romantisk drama

Rollen som den kanadiske sykepleieren Hana ga Juliette Binoche en Oscar. (Foto: Miramax Films)
Rollen som den kanadiske sykepleieren Hana ga Juliette Binoche en Oscar. (Foto: Miramax Films)
Med den andre verdenskrigen som bakgrunn får vi historien om en tragisk og nederlagsdømt kjærlighetshistorie. På et feltsykehus i Italia pleier kanadiske Hana (Juliette Binoche) en pilot som ble sterkt forbrent i en flyulykke. Han har ingen identitetspapirer og husker ikke navnet sitt. Han blir bare kalt "den engelske pasienten" på grunn av aksenten sin. Filmen fikk ni Oscar-priser i 1996.

Nåt beskjeden kommer at feltsykehuset skal evakueres, bestemmer Hana at pasienten ikke må flyttes langt på grunn av sin tilstand. Begge to blir innkvartert i et kloster for å bli hentet senere. Etter hvert begynner Hana å sette sammen pasientens historie ved hjelp av småting han husker. Han er egentlig hertug Laszlo Almasy (Ralph Fiennes), ungarsk adelsmann og oppdager som arbeidet med en gruppe som skulle kartlegge ukjent territorium i Nord-Afrika.

Engelskmannen Geoffrey Clifton (Colin Firth) slutter seg til Almasys gruppe sammen med sin vakre og livlige kone Katherine (Kristin Scott Thomas). Katherine og Laszlo forelsker seg i hverandre – noe som fører til at Laszlo sviker sin venn, sitt land og alt som er kjært for ham.

I klosteret får Hana og pasienten besøk av Kip (Naveen Andrews), en sikh som kan uskadeliggjøre miner og Caravaggio (Willem Dafoe), en spion som kjenner til Laszlos mest skammelige hemmeligheter.

Om filmen
"Den engelske pasienten" er sterkt beundret for historiens overdådig romantiske oppbygging, og for sin visuelle rikdom. Det er en sammensatt og engasjerende film, med nennsom regi og et skuespillerensemble av første klasse. Særlig bør nevnes Juliette Binoche, som fikk Oscar for beste kvinnelige birolle. "Den engelske pasienten" fikk også Oscar for beste film.

Amerikansk/britisk romantisk drama (1996)
Originaltittel: "The English Patient"
Med Ralph Fiennes, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Kristin Scott Thomas, Naveen Andrews, Colin Firth
Regi: Anthony Minghella
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78