Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 22. juni 2000 kl 20.00 Veterinærene i Afrika

Veterinærene i Afrika (t)

NRK1 torsdag 22. juni kl. 20.00
Veterinærene (7:8)

Rasende kameler

Trude og Steve fortsetter sin reise i Kenya, og denne gangen er bestemmelsesstedet et privat naturreservat i Lewa. Oppdraget deres er å kastrere kameler som slett ikke er samarbeidsvillige.

Trude og Steve ankommer Lewa i stekende solskinn og finner et nydelig og velholdt reservat, ivaretatt av de britiske eierne. De klarer det meste av driften selv, men når reservatets kameler skal kastreres, trenger de hjelp av veterinærer.

Det er første gang Trude og Steve arbeider med kameler, og Trude er overrasket over hvor store de er. Til å begynne med holder hun seg respektfullt på avstand, men etter at eiere og ansatte ved reservatet har gitt instruksjoner i hvordan man blir venner med en kamel, tar hun mot til seg og kjærtegner dyrets hode med sitt eget ansikt, slik hun blir fortalt.

Endelig er dyr og mennesker blitt fortrolige. Steve påstår til og med at kamelene smiler til dem, men når en av dem blir lagt i bakken for operasjon, blir det annen dans! Det gedigne dyret er rasende og kjemper for å komme løs. - Heldigvis har kameler tjukke blodårer, sier Steve som har oppdraget med å sette en bedøvende sprøyte før kastreringen endelig kan begynne.

Etter noen timers tungt arbeid med aggressive kameler, bøyde sprøytespisser og skjæring i tjukk kamelhud for å komme fram til testiklene, kan veterinærene slappe av før neste oppdrag - å flytte sebraer fra et område til et annet.

Om serien
Trude Mostue fra Ski var en av flere studenter som BBC fulgte gjennom det siste året på veterinærstudiet i Bristol i serien \"Veterinærene kommer\" (Vet\'s School). Serien ble en enorm suksess med 10-12 millioner seere hver uke, og Trude ble en av seernes absolutte yndlinger. Senere er det blitt flere serier, stadig med Trude i en sentral rolle.

Denne gangen har hun tatt turen til Afrika sammen med en annen av seriens aller mest populære skikkelser, Steve Leonard. I åtte episoder følger vi de to på feltarbeid blant neshorn, elefanter, løver og andre ville dyr.

I løpet av de tre månedene det tok å lage serien, tilbakela de tusenvis av kilometer med Landrover i stekende hete i Zimbabwe, Sør-Afrika, Botswana, Uganda og Kenya. Her arbeidet de sammen med kolleger i nasjonalparkenes veterinærteam og ble gang på gang kastet inn i uvante situasjoner. At arbeid med ville dyr krever helt spesielle egenskaper, fikk de erfare til fulle!

NRK1 torsdag kl 20.00

Dokumentarserie fra BBC
Originaltittel: Vets in the Wild
Produsent: Michael Massey
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Hilde Ljøen, tlf 23 04 72 36