Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 30. august 2010 kl 21.25 Landeplage: Har en drøm

Har en drøm


I kveldens program tar Ravi opp jakten for å finne ut hvorfor «Har en drøm» er blitt stående. Er det på grunn av Jørn Hoels manifesterende 80-tallslook og kledelig hese røst? Eller er det fordi låta er et perfekt uttrykk for å lengte hjem?

Året var 1987 da Jørn Hoel ga ut albumet «Varme ut av is», som inneholdt landeplagen «Har en drøm». Låta ble skrevet av Svein Gundersen (melodi) og Trygve Hoff (tekst) som del av soundtracket til Wam og Vennerød-filmen «Drømmeslottet». Siden unnfangelsen har låta nærmest ruvet alene på toppen av radiolytternes ønskelåtlister her til lands. Karakteristikkene av låta varierer fra den klassiske klinelåta til den ypperste av allsanglåter i lavt tempo.

Kledelig hes
Men hva er det som gjør at «Har en drøm» er blitt stående? Er det på grunn av Jørn Hoels manifesterende 80-tallslook og kledelig hese røst? Eller er det fordi låta er et perfekt uttrykk for å lengte hjem?

Under sin lekne jakt etter svar, oppsøker Ravi blant andre Jørn Hoel, Svein Gundersen (komponist), Brita Møystad Engseth (filmkritiker), Stian Schau Andersen (sjåfør), Stian Carstensen (spellemann) og Wolfgang Plagge (klassisk pianist og komponist).

Forblir en hit
Hvert år blir det skrevet tusenvis av nye låter. De fleste dør hen uten større oppmerksomhet. Noen blir en hit når de kommer, og toner sakte ut. Men innimellom dukker det opp hitlåter som forblir hitlåter – som nye generasjoner tar til seg som sine egne. Og det er den statusen som gjør dem til landeplager.

Programmet er sendt tidligere

Produsert av Dinamo (2008)
Produsent: Ingar Kristiansen
Kontaktadresse for presse presse@nrk.no
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900