Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 21. juni 2010 kl 20.00 Tilbake til 60-tallet

Optimismens og uskyldens tiår


Hver kveld fremover på NRK2 blir det gjensyn med det aller første tiåret i norsk fjernsynshistorie, nemlig det begivenhetsrike 60-tallet.

Ved hjelp av NRKs fjernsynsarkiv får seerne servert en nostalgisk halvtime med hvert av årene, fra 1960 til 1969. Hver uke møter vi tre mennesker som på ulike måter var med på å forme dette tiåret for oss, og blant profilene finner vi Norges store diva Wenche Foss, Høyres Kåre Willoch og den høylytte Torbjørn Berntsen.

60-tallet er tiåret da teknologien for alvor endrer livene våre: Fjernsynet bringer verden inn i stua, kjøleskap og vaskemaskin blir vanlige hjelpemidler og det blir mulig å kjøpe bil uten å søke først. Herrene går med hatt, mens damene har høyt, tupert hår og skjørtene kryper lengre og lengre oppover lårene. Wenche Myhre slår igjennom, og Beatles forfører den nye ungdomsgenerasjonen med fengende rytmer og langt hår. Sex er hemmelig, men alt er mulig.

Voi voi
I første program skal vi tilbake til 1960, hvor artisten Nora Brockstedt, skøyteløperen Knut "Kupper’n" Johannesen og Norges første hallodame og fjernsynskjendis, Inger-Lise Haug, leder oss gjennom et begivenhetsrikt år. Dette er året hvor Nora setter Norge på Melodi Grand Prix-kartet med låta "Voi Voi", og "Kupper’n" knuser verdensrekorden på 10 000 meter under OL i Squaw Valley. Fjernsynet blir åpnet av kongen og blir en umiddelbar suksess fra det øyeblikket hallodamen Inger-Lise Haug annonserer første program

I USA blir Kennedy valgt til president, og i Afrika blir hele 17 stater uavhengige. Her hjemme blir Enerhaugen jevnet med jorda, sjekkheftet blir introdusert og det blir mulig å kjøpe bil uten spesialtillatelse.

Programmet er sendt tidligere

Egenproduksjon fra NRK Historier (2009)
Serieproducer: Berte Hilmo
Prosjektleder: Harald Reitan
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf: 23 04 41 01/97 52 52 87
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900