Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 1. juli 2000 kl 22.00 Fakta på lørdag: Barn av Vietnamkrigen

Fakta på lørdag: Barn av Vietnamkrigen (


NRK1 lørdag 1. juli kl 22.00
Fakta på lørdag: Barn fra Vietnamkrigen

Med tilbud om nytt liv i USA

Vietnamkrigen etterlot seg ikke bare bombekratere, store ødeleggelser etter napalmbomber og tusenvis av drepte og sårede. Igjen satt også 100.000 amerasians - barn som ble unnfanget under krigen av amerikanske soldater og vietnamesiske kvinner. Deres oppvekst var preget av forfølgelse og undertrykkelse. Men i 1988 fikk \"fiendens barn\" oppreisning og ble invitert til å bosette seg i USA. For noen ble det lykken - for andre ble møtet med den vestlige kulturen vanskelig.

Med loven \"The Amerasian Homecoming Act\", som ble vedtatt for 12 år siden, fikk alle unge mennesker som kunne bevise at de hadde amerikanske fedre, flybillett til Statene med garanti om underhold i seks måneder.

I kveldens prisbelønte svenske dokumentar følger vi noen av barna som fikk en ny sjanse på den andre siden av Atlanterhavet. - Jeg har aldri møtt min far. Jeg tror navnet hans er Mike, sier Kim, og viser et gammelt bilde av sin far. I Vietnam ble han, som alle andre amerasians, sett på som samfunnets utskudd, som fikk den laveste utdannelsen og de dårligste jobbene.

Til dags dato har 38.000 bosatt seg i USA, og mange er i ferd med å forlate Vietnam. Noen klarte å tilpasse seg det nye livet raskt i et samfunn der språk, kultur, og ikke minst maten var svært forskjellig fra Vietnam. Andre fant ikke den friheten og det livet de hadde drømt om. Mange følte seg verken som vietnamesere eller amerikanere. De er ganske enkelt amerasians, men for første gang i livet stolte av seg selv!

NRK1 lørdag kl 22.05

Bilde
I kveldens Fakta på lørdag følger vi noen av de 100.000 barna av amerikanske soldater og vietnamesiske mødre, som for 12 år siden fikk tilbud om et nytt liv i USA.

Svensk dokumentar fra SVT
Ved Erik Gandini
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23048123
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123