Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 4. juli 2003 kl 19.30 Pattedyrenes verden: Lykkejegere

Tilpasningsdyktige jegere

Grizzlybjørnen er en ordentlig matmons når laksen gyter. (Foto: BBC)
Grizzlybjørnen er en ordentlig matmons når laksen gyter. (Foto: BBC)
Når det gjelder føde, er mange av pattedyrene kresne – enkelte spiser kun termitter, andre bare frø, og kjempepandaen spiser bare bambusskudd. Men så har vi generalistene eller pattedyrene som spiser omtrent alt de kommer over.

Disse altetende pattedyrene må være utrolig oppfinnsomme i sin jakt på mat, men de har det enorme fortrinnet at de kan raskt tilpasse seg skiftende omstendigheter. De må være nysgjerrige for det kan finnes ting som er etende på de mest utrolige steder. Vaskebjørnen for eksempel bruker hendene sine til å lete etter mat både på lands og til vanns. Stinkdyret i Texas må være om seg en kort tid mens flaggermusene får unger. Stinkdyret spiser nemlig de ungene som faller ned på bakken fra huleveggene.

Et glimrende eksempel på tilpasningsdyktigheten til enkelte dyr er grizzlybjørnen. Den må ta for seg det den kan av mat visse tider på året. Den kan spise 30000 kalorier om dagen, det er ti ganger mer enn en voksen mann!

Om serien
Den kjente naturkommentatoren Sir David Attenborough setter denne gangen søkelyset på menneskenes slektninger i dyreriket – pattedyrene. Det finnes over ti tusen ulike arter, og gjennom ti programmer blir vi nærmere kjent med noen av dem.

Pattedyrene – varmblodige, pelskledde skapninger som mater sine nyfødte med melk, er noen av de mest fascinerende og populære av alle dyr. Kanskje fordi vi selv er pattedyr?

I denne serien reiser BBCs Sir Richard Attenborough verden rundt for å finne ut hvor forskjellige og fantastiske pattedyrene våre faktisk er. Han har valgt å definere de ulike gruppene ut fra hvilken diett dyrene har og deler programmene inn deretter. Alle kattedyrene, store og små, blir presentert i ett program, antiloper, hjort, storfe og sauer i et annet, osv. Dietten bestemmer i stor grad dyrets kroppsform, hvordan det oppfører seg, jakter og hvordan det formerer seg.

Britisk naturserie
Produksjon: British Broadcasting Corporation, BBC Worldwide
Programleder/kommentator: Sir Richard Attenborough
Produsent: Mike Salisbury
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364