Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 28. januar 2006 kl 23.25 Nattkino: Vindauge mot bakgarden

Hitchcock-klassiker fra 1954

Jeffries (James Stewart) har bruket benet, og får tiden til å gå med å observere naboene. Her med sykepleieren (Thelma Ritter) og kjæresten Lisa (Grace Kelly)
Jeffries (James Stewart) har bruket benet, og får tiden til å gå med å observere naboene. Her med sykepleieren (Thelma Ritter) og kjæresten Lisa (Grace Kelly)
Fotojournalisten L.B. Jeffries sitter med brukket ben i sin trange, varme leilighet. Innimellom besøk av sykepleieren og hans fotomodell-kjæreste Lisa, følger Jeffries, gjennom sin kikkert, med på alt som skjer i de andre leilighetene gjennom vinduet mot bakgården.

Mens han observerer naboene, gir han dem roller, karakteregenskaper og tilnavn som "Miss Torso", en profesjonell danser med et sunt sosialt liv, eller "Miss Lonelyhearts", en middelaldrende kvinne som mottar "liksombesøk" av sine herrevenner.

Jeffries interesserer seg særlig for en handelsreisende mann, Lars Thorwald, som sliter med en klagende, invalid kone. En kveld drar Thorwald ned rullgardinen, og hans kones ustoppelige mas stanser plutselig. På grunn av kjedsomhet lar Jeffries fantasien få fritt spillerom, og ser for seg et scenario hvor Thorwald har myrdet sin kone, og kvitter seg med liket på en grusom måte. Problemet er bare at Jeffries’ spekulasjoner kanskje viser seg å være sanne…

Filmen "Rear Window" er en av Alfred Hitchcocks beste filmer, og var en av de best besøkte i USA i produksjonsåret 1954. Som i de fleste av Hitchcocks filmer er hovedpersonen en tilsynelatende vanlig mann, som kommer i vanskeligheter på grunn av hemmelige ønsker.

Tre Hitchcock-filmer
Tre onsdager framover viser NRK2 filmer av mesterregissøren: "Vindu mot bakgården", "Med hjertet i halsen" og "Psycho".

Amerikansk spillefilm fra 1954
Originaltittel: "Rear Window"
Regi: Alfred Hitchcock
I rollene: James Stewart, Grace Kelly, Thelma Ritter, Raymond Burr og Wendell Corey
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83