Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 26. desember 2008 kl 15.55 Året med kongefamilien 2008

Kongelig år i revy

Dronning Sonja og Kong Harald feiret 40 års bryllupsdag 29.august 2008 (Foto: Anne Liv Ekroll).
Dronning Sonja og Kong Harald feiret 40 års bryllupsdag 29.august 2008 (Foto: Anne Liv Ekroll).
Tradisjonen tro vil kongeparet lose oss gjennom store og små begivenheter for familien i året som har gått. Åpningen av Operahuset i Bjørvika og OL i Bejing har vært to av mange høydepunkter.

Kongeparet reiser mye og fylkesturer er noe av det de alltid gleder seg til. I år gikk turen til Helgeland. Med kongeskipet besøkte de en rekke små øysamfunn, og de fikk et nært møte med lokalbefolkningen. Dronningen benyttet også anledningen til å ta en fjelltur i det storslagne nordnorske landskapet.

Viktig arbeid
Kronprinsparet har arbeidet mye med sine hjertesaker: kampen mot fattigdom, HIV-Aids, retten til et verdig liv og et samfunn som inkluderer alle.

Kronprinsens mest eksotiske reisemål i år har nok vært Mongolia, dit han dro som representant for FNs Utviklingsprogram.

Kronprinsessens yndlingssalmer
Det vakte oppsikt da kronprinsessen på nyåret presenterte sitt helt spesielle prosjekt: en konsert hvor hennes favorittartister framførte hennes yndlingssalmer, samt en plateutgivelse med Kirkelig Kulturverksted kalt "Sorgen og gleden". Åpent forteller hun hvorfor disse salmene betyr så mye for henne.

Ellers følger vi dronningen bak kulissene på en slottsmiddag, denne gang i anledning den irske presidentens statsbesøk.

Fokus på familie og klima
Siden det er FNs klimaår i år, dro Kronprins Haakon, Kronprinsesse Victoria og Kronprins Frederik i juni sammen på tokt til Svalbard for å lære mer om klimaendringene. Tronfølgerne var enige om at det hadde vært en fantastisk tur.

Selvfølgelig snakker kongeparet også om familien: Vi skal innom både feiringen av 40 års bryllupsdag og den forestående julefeiringen.

Programmet er sendt tidligere.

Egenproduksjon fra NRK Underholdning (2008)
Intervjuer: Anne Grosvold
Prosjektleder og regi: Anne Torjussen Diesen, tlf 23 04 78 01
Pressekontakt: Karoline Berg, 901 08 954/23 04 94 86
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no