Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 3. mars 2004 kl 21.15 Niern: Brennpunkt Fahrenheit 451

Truffauts fremtidsvisjon fra 1966

Julie Christie og Oskar Werner i filmklassikeren
Julie Christie og Oskar Werner i filmklassikeren "Brennpunkt Fahrenheit"
En gang i fremtiden tar en tyrannisk regjering kontroll over innbyggerne ved å forby litteratur. For å gjennomføre dette blir det dannet en gruppe "brannmenn" som skal forestå den nødvendige bokbrenningen. Det oppstår et problem når brannmann Montag begynner å sette spørsmålstegn ved oppdraget.

Montag (Oskar Werner) blir etter hvert nysgjerrig på hva som står i bøkene, og samtidig blir han forelsket i en vakker, ung kvinne (Julie Christie) som er medlem av en gruppe litteraturelskere som har gått under jorden.

Om filmen
Filmen bygger på Ray Bradburys kritikerroste science fiction-roman "Fahrenheit 451" (graden papir brenner på), og er den franske regissøren Francois Truffauts første engelskspråklige film. Truffaut setter fokus på Bradburys "storebror ser deg-samfunn" med en provoserende design, dempede farger og nesten helt blottet for skriftlig språk – selv åpningstekstene blir lest opp.

Filmen vakte berettiget oppsikt da den kom på midten av 60-tallet, og det er i alle fall ingen tvil om hva regissøren mener om litteraturens betydning i et samfunn. Eller for å si det med en amerikansk filmanmelder: "Hvis det fins noen film i verden som kan forføre folk til å lese Jean-Paul Sartre, så er det denne".

Skuespilleren Oskar Werner og regissøren og manusforfatteren Francois Truffaut vant hver sin pris under filmfestivalen i Venezia i 1966.

Britisk/fransk spillefilm fra 1966
Originaltittel: "Fahrenheit 451"
Regi: Francois Truffaut
I rollene: Oskar Werner, Julie Christie, Cyril Cusack, Anton Diffring, Jeremy Spencer
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83