Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 24. august 2009 kl 23.15 Amerikansk vintur med Oz og James

Boblende California

Under Californias himmel og med vin i sikte – James May (t.v.) og Oz Clark parkerer bobilen i Napa Valley. (Foto: RDF Int.)
Under Californias himmel og med vin i sikte – James May (t.v.) og Oz Clark parkerer bobilen i Napa Valley. (Foto: RDF Int.)
James May og Oz Clark fortsetter vinturen rundt i California. Tåken som jevnlig legger seg over San Francisco-bukta og nærliggende områder avkjøler vinrankene, noe som er ideelt for produksjon av musserende. Eller "sparkling wine" som det heter i California.

Sammen med Oz og James bærer det oppover Napa Valley, kjent fra såpeserien "Falcon Crest".

Eileen Crane driver vingården Tattinger som hovedsakelig produserer flasker med "sparkling wine" på etiketten. Ølhunden James har aldri brydd seg om musserende tidligere, men blir overrasket av hvor godt et glass californisk boblende vin smaker.

På utflukten med Oz og James skal det boble mer. Neste stopp er vingården Schramsberg, drevet av Hugh Dennis. Her får de en forelesning om hvordan bobler innvirker på smaken av hvit vin.

Om serien
Langhårete James May vil være kjent for mange fra BBCs bilprogram "Top Gear", som også er vist i NRK. Hans eldre makker Oz Clark er derimot vinekspert, ikke bilekspert. Et hav av holdninger og nesten 20 år skiller de to.

Reisen gjennom vinlandet Frankrike foregikk med James som sjåfør, i hans Jaguar. Det ble i alt seks turer, med besøk til like mange av Frankrikes vinregioner. Nå gyver de to løs på Californias vingårder og distrikter etter et liknende mønster. Jaguaren er byttet ut med en såkalt trailer (bobil). Og innimellom kjører James en Mustang.

James’ hjerte står opprinnelig til øl. I løpet av vinturen rundt i Frankrike sammen med Oz fikk han sansen for vin. Men James har stadig med seg en dommerfløyte fra fotballbanen hjemme. Den blåser han i når Oz’ utlegninger om druer og vinsmaking blir for høyttravende.

Sendt tidligere.

Britisk dokumentarserie i åtte deler (2007)
Originaltittel: Oz and James's Big Wine Adventure, serie 2
Produsert av: RDF International
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no


LENKER
  • Les mer