Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 10. mai 2001 kl 19.30 Migrapolis

Stereotypier – et snev av sannhet?

Er nordmenn tilbakeholdne, amerikanere brautende og vietnamesere høflige? Og hva med afrikanere – stemmer det at de er ekstraordinære elskere? Migrapolis går stereotypiene nærmere etter i sømmene.

Stereotypiene er bilder vi danner oss av mennesker som er forskjellige fra oss selv, generaliseringer som ofte er fordomsfulle. Men er det ikke likevel et snev av sannhet i dem?

Postordrebrud?
Brynjar og Suree Orsteen traff hverandre i Bangkok for over ti år siden og ble forelsket. Han er norsk – hun er thailandsk. De giftet seg og har etter hvert fått tre barn. Familien bor i Mjøndalen og trives godt med det, men det har ikke manglet på kommentarer til denne typen ekteskap. Selv legger de vekt på forelskelsen og tar avstand fra ekteskap som arrangeres via byråer, og der forskjellen, for eksempel i alder, er altfor stor. Men Brynjar legger ikke skjul på at han ville ha en thailandsk kone blant annet fordi han liker kvinneidealet i Thailand bedre enn det norske. Reporter Noman Mubashir har besøkt dem i Mjøndalen.

Bestemor-rasist
”Bestemor-rasist” er et begrep som har vært en del fremme den siste tiden, og er kanskje i ferd med å bli en stereotypi. Men er eldre damer mer fordomsfulle enn andre? På jakt etter svaret på dette spørsmålet fant reporter Rajan Chelliah Ellen Frei fra Høyenhall. Hun synes det er blitt for mange innvandrere i Norge, og at de har fått for stor makt. Hun sier at hun var takknemlig da de kom, men da var de mer underdanige. Ellen synes det er naturlig at eldre mennesker er mest skeptiske til innvandrere.

Den afrikanske mannen
Barth Niava er fra Elfenbenskysten, og kom til Norge i 1969. Han åpnet Center for Afrikansk Kulturformidling for 25 år siden, blant annet for å bekjempe mytene om afrikanere og deres kultur. Har alle afrikanere rytmesans, er de bedre elskere og er det sant at de sluntrer unna alt som har med hjem og familie å gjøre? Reporter Karyn Bennett-Lund konfronterer Barth Niava med mytene.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Tahsin Candas
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83